Snabblån

Snabblån är oftast ett mindre lån som kännetecknas av att beloppet man ansöker om betalas ut snabbare eller att man får ett besked direkt. Snabblån kan jämföras med sms lån som fungerar på ungefär på samma sätt, men skillnaden återses främst i ansökningsprocessen som numera är digital. I dag använder de flesta aktörer inom snabblån BankID som en del i verifieringsprocessen. Den här typen av lån finns inte i vårt utbud, däremot kan du ansöka om Northmills kontokredit där du har möjlighet att låna upp till 50 000 kronor. För att läsa mer om detta klickar du på knappen nedan, där du också kan göra en ansökan online.

Läs mer eller ansök om kontokredit

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är ett lån där du snabbt får besked på din låneansökan och där du som kund får pengarna utbetalda oftast samma dag som ansökan är godkänd. Ett snabblån har vanligtvis ett lånebelopp från 500 kronor och upp till 10 000 kronor. Snabblån kommer ursprungligen från begreppet sms lån​ som introducerades i Sverige under mitten av 2000-talet. I takt med att marknaden utvecklades så blev begreppet "snabblån" allt mer vedertaget och idag finns det många aktörer som erbjuder olika typer av snabblån som exempelvis minilån och microlån.

Hur är ett snabblån?

När du tar ett snabblån kan du antingen skicka ett SMS till en långivare som innehåller dina personuppgifter samt hur mycket du vill låna, eller så kan du ansöka om ett snabblån på nätet. Det finns snabblån där du på egen hand kan hantera dina lån online när som helst på dygnet. På det sättet kan du enkelt ansöka om lån eller ökad kredit samt se dina fakturor och välja hur du vill betala av ditt lån. Har du ett beviljat lånebelopp hos en långivare där du kan administrera ditt lån online brukar du själv med några knapptryck kunna föra över pengarna till ditt vanliga bankkonto. Den här typen av smslån som erbjuder online tjänster skapar en otrolig flexibilitet för dig som gör att du när som helst och var som helst kan ha en god översikt på dina lån, utbetalningar och inbetalningar. Det är vanligt att du loggar in med ditt BankID på nätet via kreditgivarens hemsida eller via en app om de har det. Om kreditgivaren har en app där du kan administrera ditt lån är den ofta anpassad till både Android och iPhone användare.

När får jag privatlån?

När du har ansökt om ett smslån och du har fått det beviljat är det vanligt att kreditgivaren kan betala ut pengar under samma dag, men det beror lite på vilken bank du har. Har du angett att pengarna ska föras över till ditt kontokort på Swedbank, Nordea, SEB eller Handelsbanken når pengarna vanligtvis dig under samma dag. Har du ett konto på en annan bank betalas pengarna oftast ut nästkommande bankdag.

Undersök möjlighet till kreditskydd vid snabblån och andra lån

Snabblån kan ha olika räntor beroende på vilken snabblån aktör som tillhandahåller lånet. Om du har tagit ett snabblån eller ett annat lån och något oförutsägbart skulle hända som gör att du inte kan betala tillbaka det du lånat, kan situationen bli problematisk för dig. Ett snabblån liksom alla andra lån som man tar kan leda till påminnelseavgifter och räntor som på sikt kan orsaka skulder och dra med sig framtida problem. Om du ska ta ett snabblån eller ett annat lån är det bra att höra sig för om den du lånar ifrån erbjuder ett kreditskydd som kan hjälpa dig om du skulle bli sjuk och inte ha möjlighet att betala tillbaka. Livet är föränderligt och ingenting är självklart och vi som människor utmanas ständigt genom livet när vi möts av svårigheter eller drabbas av större kriser och förluster. När det oförutsägbara händer är det viktigt att du har en långivare som du känner dig trygg med och som inte har för höga räntor som bidrar till att ditt lån kan skena iväg. Av den anledningen finns det även kreditgivare där du kan ha möjlighet att teckna en försäkring. Den försäkring som kreditgivare ofta erbjuder är till för att skydda dig om du skulle råka ut för något som gör att du inte kan betala dina fakturor. Om du exempelvis skulle bli arbetslös eller drabbas av en sjukdom som leder till att du förlorar din inkomst, kan vissa försäkringar eller kreditskydd som det också kallas gå in och ta över din betalning. Med ett kreditskydd kan du sova gott och känna dig trygg när allt annat i livet kanske stormar.

Snabblån med bra kundservice, är det viktigt?

När du ska ta ett snabblån eller något annat typ av lån kommer du med all sannolikhet att någon gång komma i kontakt med långivarens kundtjänst. Många kanske inte tänker på att en engagerad kundtjänst är en viktigt del när du lånar pengar. Det är till kundtjänsten som du i första hand kommer att vända dig om du har frågor eller funderingar gällande dina lån eller om du stöter på problem. Det är därför viktigt att du som kund känner att du får stöd, blir lyssnad på och får svar på dina frågor av dem. En bra kundtjänst är en ovärderlig hjälp som bidrar till ökad trygghet när du tar ett snabblån eller något annat lån. Om du ska ta ett snabblån är det alltid en bra ide att ta kontakt med långivarens kundtjänst för att ställa lite frågor och få en känsla av dem. Du kommer snabbt att få en uppfattning av hur de jobbar, hur deras service är och hur de bemöter dig som kund. Kundtjänsten påvisar många gånger företagskulturen eftersom personalen på kundservice ofta avspeglar resten av företaget. Om du av någon anledning skulle vara osäker på företaget där du tänker ta snabblån är det ännu viktigare att du ser till att kontakta deras kundtjänst för att få en känsla av hur de är. Det kan uppstå många funderingar kring lån och avbetalningar och därför är det viktigt med en kundtjänst som har generösa öppettider för att du snabbt ska kunna få svar på dina frågor.

Hur fungerar ett snabblån?

Ett snabblån är ett enkelt lån där du kan låna mindre summor med pengar. Det rör sig vanligtvis om belopp mellan femhundra kronor och upp till tio tusen kronor. Det som är allra mest utmärkande med snabblån är som namnet antyder, snabba lån. Om du skulle ansöka om ett snabblån får du efter en mycket kort tid ett besked om ditt lån är beviljat eller inte. Blir din låneansökan beviljad, får du sedan pengarna på ditt konto vanligtvis under samma dag som snabblånet blivit godkänt. När snabblån var en ny tjänst på marknaden gjordes ansökan om lån med hjälp av en telefonen och genom att skicka iväg ett sms till långivaren. Smset skulle innehålla uppgifter om låntagaren som exempelvis personnummer, mejl och adress. Även uppgifter och hur mycket lån som var aktuellt att låna samt till vilket kontonummer pengarna skulle betalas ut till skulle finnas med i smset. Idag fungerar snabblån via sms fortfarande på liknande sätt, men i och med digitaliseringen har andra vägar för att ta ett snabblån blivit vanligare. Många väljer idag att ansöka om snabblån på nätet istället för att ta snabblån via sms. Vissa kreditgivare använder sig av ny teknik och erbjuder  smslån och privatlån med hjälp av tekniska innovationer som gör att du kan låna pengar på ett mer digitalt och smidigt sätt online. Den är typen av teknik gör så att du kan ansöka om ett lån genom att logga in med ditt BankID på kreditgivarens hemsida och därefter göra en låneansökan med några enkla knapptryck. Vissa kreditgivare har även en app som du kan ladda ner och där du kan ansöka om lån på så sätt. Via app eller hemsida kan du vanligtvis när som helst och var som helst hantera ditt lån. Från att göra uttag och ansöka om utökad kreditgräns till att hantera dina fakturor och återbetala.

Snabblån – hur fungerar det med kreditupplysningar?

Alla långivare måste enligt lag göra en kreditkontroll på låntagaren som de ska låna ut pengar till. Det kan variera mellan vilken kreditkontroll som används vid snabblån och andra lån.

Vad är skillnaden mellan snabblån och smslån?

Det finns ett uttryck som säger “kärt barn har många namn” och många namn är något som verkligen stämmer in på snabblån. Dessa snabblån har genom åren varit mycket populära och flera aktörer har utvecklat liknande tjänster med små och i vissa fall knappt märkbara skillnader. Snabblånen har sedan marknadsförts under nya namn för att verka unika och dra till sig uppmärksamhet, trots att det egentligen är samma sak som tidigare snabblån. Namn som smslån och telefonlån är vanliga och ofta förekommande benämningar som ryms under begreppet snabblån. Även namn som internetlån eller korttids krediter är samma sak som snabblån. Man kan säga att ordet snabblån har blivit ett samlingsnamn som idag används för att beskriva olika typer av lån som går snabbt att få.

Snabblån, minilån eller mikrolån?

Minilån och mikrolån är olika begrepp för samma typ av lån. Båda fungerar på samma sätt som ett snabblån när det gäller ansökningstid och utbetalningstid. Men alla tre har olikheter och det som skillnader dem åt är främst hur mycket du kan låna hos de olika lån tjänsterna. Hos vissa långivare kan du ta mikrolån på 50 kronor, men de vanligaste lånebeloppen är dock mellan 500 till 1000 kronor. För minilån och snabblån är maxgränsen för vad du får låna högre och kan innefatta lån på flera tusen. Det är alltså storleken på beloppet som avgör om det är ett snabblån, minilån eller mikrolån.

Privatlån eller snabblån?

Om du funderar på att ta ett snabblån, minilån eller microlån är det bra om du jämför olika lån och deras prisbilder med varandra. Det finns även alternativ till snabblån som heter privatlån som ofta erbjuder lån till högre belopp. Det finns även kreditgivare som erbjuder den typen av lån där du själv kan bestämma hur mycket eller hur lite lån du vill ta och hur och när du vill återbetala.

Betala tillbaka som du vill

Det finns kreditgivare som erbjuder smslån, snabblån eller privatlån där du själv kan välja hur du vill betala tillbaka ditt lån. Hos vissa kreditgivare kan du delbetala varje månad eller när som helst välja att betala tillbaka hela lånebeloppet. Det är en bra förmån som gör så att du själv kan reglera och kontrollera dina betalningar och anpassa den efter dig och din egen ekonomi.

Vad är fördelarna med ett snabblån?

Ett snabblån är bra att använda sig av om du har en utgift som du måste betala och som du inte har täckning för på ditt bankkonto. Det är enkelt och bra att använda sig av ett snabblån om du endast vill låna små belopp och mindre summor med pengar. De vanliga bankerna lånar vanligtvis inte ut små och tillfälliga lånebelopp och därför är snabblån eller privatlån bra alternativ när du bara behöver låna lite pengar. När du ansöker om ett privatlån och får din ansökan beviljad har du ofta dina lånade pengar samma dag. Tidsaspekten är även en av de stora fördelarna med snabblån. Om du tar ett snabblån är det även här vanligt att du får pengarna på ditt konto samma dag som du ansökt om ditt snabblån.  

Vad är nackdelarna med ett snabblån?

Det finns alltid risker med smslån och snabblån eftersom det är lån som är relativt lättillgängliga att få. Det kan i värsta fall leda till att ett impulsivt beteende utvecklas. Det kan exempelvis vara så att du börjar gå mer på känsla genom att handla först och tänka sen. Respekten för pengarnas värde är också någonting som kan minska och ibland försvinna när du ofta tar snabblån eller andra mindre lån. För en del individer kan det vara svårare att hantera snabblån och andra små lån än för andra. För de som har det tufft och kämpar med sin ekonomi kan små lån och snabblån innebära mer problem om de inte har möjlighet att betala tillbaka. Många kreditgivare är måna om att deras låntagare lånar ansvarsfullt och vill inte att någon av deras kunder ska drabbas av problem. De jobbar därför aktivt med att försöka urskilja när en person har svårigheter med sin ekonomi. När en ny eller tidigare kund ansöker om lån börjar kreditgivaren ofta med att göra en kreditupplysning och därefter gör de en noggrann bedömning av låntagarens ekonomi och  betalningsförmåga. Om den tänkta låntagaren har lånat tidigare tar de också med det i bedömningen när de beslutar om lånet ska beviljas eller inte. Om du själv känner att du har problem med ditt förhållningssätt och beteende när det kommer till lån kan du vända dig till din kommun för rådgivning och hjälp. Om du har ett privatlån, smslån eller snabblån och får problem är kreditgivaren ofta tacksamma om du berättar om din situation så att de har möjlighet att hjälpa dig.

Varför är räntan på snabblån högre än för bolån?

Det som gör att snabblån i vissa fall kan ha en högre ränta än andra lån som exempelvis ett bostadslån är belånings tiden. Vid ett banklån med lägre ränta får banken in en mindre summa varje månad i räntekostnader men under lång tid, vilket banken tjänar pengar på i längden. Ett snabblån har ofta en kort belåningstid vilket gör att långivaren måste ta ut en högre ränta för att det ska vara lönsamt att låna ut pengar. Om du ska ta ett lån som du vill betala tillbaka under en längre tidsperiod är snabblån inte ett bra alternativ för dig. Snabblån har vanligtvis en återbetalningstid på två veckor eller upp till en månad. Den korta belåningstiden medför en högre ränta vilket gör att det ofta inte är värt att låna under en längre tid. Om du vill ta ett lån och betala tillbaka pengarna under en längre period bör du se över andra lånealternativ. 

Vanliga lånekrav vid smslån

För att få ta snabblån måste du uppfylla kreditgivarens lånekrav. Det är vanligt att du måste  ha fyllt 20 år och vara bokförd i Sverige. Vissa kreditgivare kan godkänna lån trots betalningsanmärkning och tar då ställning till din ansökan genom att göra en noggrann bedömning utifrån din betalningsförmåga.    

  •  Från 20 år
  •  Inga skulder
  •  Bokförd i Sverige

Kan alla ta snabblån?

Alla som vill låna pengar och exempelvis ska ta ett snabblån måste göra en låneansökan hos den tänkta långivaren. När du lämnat in din ansökan gör banken eller kreditgivaren en kreditupplysning på dig för att kontrollera vad du har för kreditstatus. Vid en kreditupplysning kan långivaren se dina ekonomiska förutsättningar och om du har några betalningsanmärkningar eller dylikt. Varje bank och kreditgivare utgår från upplysningen och gör sedan en individuell bedömning av dina ekonomiska möjligheter och din förmåga att betala tillbaka ditt snabblån. Banker hanterar och lånar dagligen ut stora summor pengar som går till bland annat bostadslån eller fritidslån. Av den anledningen har bankerna fler och högre krav på personer som ansöker om lån än exempelvis en långivare som erbjuder snabblån.

Snabblån trots betalningsanmärkning?

Har du inte en fast anställning eller om du har en betalningsanmärkning är chanserna för att få låna pengar hos en bank begränsade. Ett snabblån där det handlar om mindre pengar som lånas ut är ofta lättare att få beviljat. Men det betyder inte att alla som ansöker om ett snabblån får låna pengar. En betalningsanmärkning behöver inte betyda att du är oansvarig som låntagare och det är de flesta långivare medvetna om. Om du har en gammal betalningsanmärkning och din ekonomi är stabil kan vissa långivare ha överseende och i bästa fall bevilja dig ett lån. Vill du ta ett lån men har en betalningsanmärkning kan du lämna in din låneansökan för bedömning eller kontakta långivarens kundtjänst och höra dig för om dina möjligheter.

Nya regler för snabblån

När snabblån kom till Sverige i början av 2000-talet blev snabblånen snabbt kända för sina höga räntor. I extrema fall har snabblån haft räntesatser på tusen procent, det var ganska sällsynt men räntor på femtio procent var på den tiden förekommande. Förutom räntan på snabblånen tillkom även startavgifter, kostnader för hemskickad faktura och i många fall dolda avgifter. Skulle du missa att betala tillbaka ditt snabblån i rätt tid kunde påföljden bli en dyr påminnelseavgift. Människor har genom åren blivit skuldsatta för att de av olika anledningar inte har betalat tillbaka deras snabblån i tid. Det kunde i värsta fall resultera i betalningsanmärkningar som sedan begränsade dem senare i livet. På grund av de negativa konsekvenserna som snabblånen orsakade i början av 2000-talet tog riksdagen till med hårdhandskarna. I september 2018 trädde en ny lag i kraft som innebär att det från och med nu blir olagligt att erbjuda snabblån med en ränta som överstiger 40%. Lagen innefattar även att det måste finnas ett kostnadstak för hur mycket snabblån och andra lån får kosta låntagaren totalt. Det innebär att kostnader för räntor och andra avgifter som hör till lånet alltså inte får överstiga lånets totala kostnad. Om du exempelvis tar ett snabblån på 1000 kronor får kostnaderna inte bli mer än själva lånebeloppet, om ett snabblån skulle ha dolda avgifter och hög ränta kan inte låntagaren bli skyldig att betala mer är 2000 kronor till långivaren. Krav har också ställts på marknadsföringen kring snabblån som uppmanar till varsamhet vid reklam och kampanjer. Detta beslut har tagits för att förhindra impulsivitet och att folk tar snabblån utan att de har tänkt igenom sitt beslut. Många kreditgivare är glada för de nya reglerna som nu förändrar marknaden för snabblån och gör det tryggare för låntagare att låna pengar.

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...