Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

SBAB – bolån & privatlån

SBAB har som affärsidé att erbjuda bostadslån samt privatlån. Bolaget ägs av svenska staten och har “Sveriges nöjdaste bolånekunder” enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Om företaget

Sedan 2010 är SBAB bank men fokus ligger fortfarande på den svenska bolånemarknaden. SBAB kan därför bäst beskrivas som en nischbank för just bolån, eftersom man inte erbjuder traditionella bankprodukter som kreditkort eller bankkort.

Tidigare fanns planer på att satsa mer mot bankprodukter som fonder men detta avslutades 2014 av den nye VD Klas Danielsson, som valde att öka fokus på kärnaffären bolån.

Verksamheten startade 1985 med syftet att vara det statliga alternativet till bankernas bolån och därmed kunna pressa priserna på räntor om staten upplevde att detta behövdes.

Idag är banken fortfarande statligt ägd, trots planer på försäljning, men är helt vinstinriktad och oberoende. Kontoret finns i Karlstad men samtliga kundärenden sköts över internet eller via telefon. SBAB äger dessutom 70 % i Booli, en söktjänst för att hitta bostäder till salu.

SBAB skiljer sig från andra långivare genom att inte acceptera prut på räntan utan räntan avgörs istället helt och hållet av belåningsgrad och lånets storlek. Du behöver heller inte samla fler tjänster hos banken för att få bättre villkor utan det räcker med bolånet.

För den som inte är intresserad av att förhandla med sin bank kan detta vara en trygghet. Hela affären sköts dessutom online eller i telefon.

Bild på höghus

Bolån

SBAB har för andra året i rad ha de nöjdaste bolånekunderna enligt Svenskt Kvalitetsindex årliga undersökning.

Som ny kund ansöker man först om ett lånelöfte via nätet eller på telefon. Det är också möjligt att flytta sina befintliga bolån till SBAB.

Kunder kan också låna extra på sitt boende, upp till 85 % av bostadens värde. Om din bostad går upp i värde eller om du gick in med en stor kontantinsats, kan du därför höja ditt bolån och låna till andra saker om det skulle behövas. Att låna med bostaden som säkerhet är det billigaste sättet att låna, oavsett om du köper en ny bil, vill renovera eller samla dyra smålån.

När du amorterar på ditt bolån minskar räntan. Sedan amorteringskravet infördes i juni 2016 måste kunderna hos SBAB amortera ett visst belopp.

Läs mer: Allt du behöver veta om amorteringskravet på bolån

De nya kraven innebär att bolån som överstiger 70 % av bostadens värde ska amorteras årligen med ett belopp motsvarande 2 % av det totala ursprungliga lånebeloppet. Om belåningen är 70 % eller lägre av bostadens värde ska den årliga amorteringen vara 1 % av det totala ursprungliga lånebeloppet, ned till 50 % belåningsgrad.

Bolån som är på  50 % eller mindre av bostadens värde vid den senaste värderingen omfattas inte av amorteringskrav. Den totala belåningen ska ligga till grund för beräkning av belåningsgrad. Ett byte av långivare anses inte vara nyutlåning och omfattas inte av de nya reglerna men en förutsättning är att lånen inte utökas.

Hand som tar emot pengar

Privatlån

Privatlån hos SBAB är till för den som vill låna belopp mellan 30 000 upp till 350 000 kronor. Lånet är utan säkerhet, ett så kallat blancolån, och har en återbetalningstid om upp till 10 år.

Räntan sätts från 3,60-8,00 % och du kan använda pengarna till vad du vill, från att renovera till att köpa en ny bil.

Med bankens exempelränta på 4,49 % effektiv ränta skulle ett lån om 30 000 kr med en återbetalningstid på två år, kosta 1 360 kr per månad. Om du behöver ett mindre lån än 30 00, som dessutom kan fås utan UC-upplysning, finns andra långivare som är bättre lämpade

Sparande

SBAB erbjuder sparkonton med en ränta i nivå med nischbanker inom sparande. Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin upp till 950 000 kr och i vissa fall, som när du sålt bostad, gäller den utökade insättningsgarantin.

Det är inte möjligt att koppla ett kort till kontot och banken erbjuder heller inget lönekonto.

Vem kan få låna?

För att ansöka om privatlån måste du vara över 21 år, ha en årsinkomst över 250 000 kr (250 000 sammanlagt om ni är två som ansöker) och inte ha några betalningsanmärkningar.

SBAB har inga uppläggningsavgifter eller aviavgifter. Dock måste du få lånehandlingarna hemskickade till dig och skriva under samt skicka tillbaka innan lånet kan betalas ut. Du kan alltså inte sköta hela processen på nätet.

Kundtjänstmedarbetare

Kundservice

SBAB har bra öppettider i sin kundtjänst, 8-21 alla dagar. En del ärenden kan utföras på Mina Sidor med hjälp av e-legitimation. Här kan du även hålla koll på eventuellt sparkonto samt se dina aktuella räntor, binda räntan med mera.

21 juni 2016. Med reservation för felskrivningar

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...