Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

Dela gemensamma kostnader med Splitwise

Ibland kan det vara bökigt att hålla koll på utgifter med rumskamrater eller kamrater på semestern, särskilt i större sällskap eller om du delar många kostnader. Splitwise gör detta enklare genom att låta dig för dig att hålla koll på delade kostnader, kostnadsfritt i deras app. Den här artikeln ger dig en komplett guide för hur du använder appen och lär dig allt du behöver veta om tjänstens smarta funktioner.

Vad är Splitwise?
Vad behöver jag för att kunna använda Splitwise?
Hur delar jag en utgift med någon?
Hur fungerar betalningar?
Kan jag ha grupper i Splitwise?

Vad är Splitwise?

Splitwise är en gratistjänst som på ett enkelt sätt låter dig hålla koll på vad du är skyldig någon annan, eller vad någon annan är skyldig dig. Med allt samlat på ett och samma ställe behöver du inte försöka minnas vem du är skyldig pengar, hur mycket det var, eller om du redan betalt tillbaka.

På Splitwise webbsida hittar du också bland annat en kalkylator för att räkna ut hur hyran ska delas för att det ska bli rättvist om lägenheten ni delar till exempel har olika stora rum.

Vad behöver jag för att kunna använda Splitwise?

För att kunna använda tjänsten behöver du en iOS eller Android-mobil, eller en dator.

Du kan ladda ner deras app via App store eller Play-butiken och sedan registrera dig genom att fylla i dina uppgifter, logga in med Google-konto eller via Facebook.

På datorn går du till Splitwise.com och klickar på Sign up uppe till höger. Där har du samma registreringsmöjligheter som i appen.

Hur gör jag för att dela en utgift med någon?

Om du ofta kommer att dela med någon, till exempel om ni bor ihop och ni delar på kostnader, är det lättast att börja med att lägga till personerna du ska dela räkningar med. Det gör du genom att klicka på + Add more friends och sedan skriva in personens e-mailadress eller välja personen från din telefonbok.

För att lägga till en räkning klickar du på plustecknet nere i det högra hörnet om du använder appen, eller Add bill om du använder tjänsten på en dator.

Skriv in personen eller personerna som du vill dela räkningen med. Skriv sedan in en beskrivning för räkningen och hur stort det totala beloppet är.

Under beloppet står texten “Paid by YOU and split EQUALLY”. Om något annat gäller kan du klicka på texten för att få upp andra alternativ, till exempel att din kompis betalat och du är skyldig hen pengar.

Fyll sedan i datum det ska betalas och om det är en betalning som ska upprepas, till exempel om det gäller hyra. Om du väljer att betalningen ska göras regelbundet kan du också välja att tjänsten påminner dig och bestämma hur långt i förväg du vill att påminnelsen ska komma. Du kan även lägga till foton och anteckningar gällande räkningen.

Mer smarta ekonomitips: Sveriges största guide till outlets

Tryck på Save då du är klar, då sparas räkningen både hos dig och hos personen du valt att du vill dela den med.

Hur fungerar betalningar?

Du gör dina betalningar på samma sätt som du gjort förut, till exempel via banköverföring eller Swish, och går sedan in i appen, väljer personen du är skyldig pengar och trycker på Settle up. När någon betalar dig kan antingen de själva eller du gå in i tjänsten och välja Settle up för att fylla i hur mycket som betalats tillbaka.

Där kan du skriva in hur mycket som betalats tillbaka och sedan trycka på Save.

På webbsidan kan du också välja att göra en betalning via PayPal, där betalningen kan göras från ditt bank- eller kreditkort. PayPal kommer att lägga till en avgift på upp till 4% av det betalda beloppet.

Kan jag ha grupper i Splitwise?

Ja, du kan använda dig av grupper i Splitwise. Perfekt när du reser med vänner och vill hålla koll på de delade utgifterna!

Gå till fliken Groups och tryck på + Start a new group.

Skriv in ett namn för gruppen, välj vad det handlar om och lägg till personer. I exemplet har vi använt en Londonresa som tre kompisar ska göra tillsammans.

Längst ner kan du välja om Splitwise automatiskt ska räkna ut hur summorna ska betalas. På det sättet kan ni undvika onödiga betalningar fram och tillbaka som sedan ändå ska betalas vidare.

Då du har fyllt i allting, tryck på Save och gruppen är skapad. Så enkelt är det! Sedan är det bara att fylla i utgifterna under resans gång och se hur enkelt Splitwise gör det för er att hålla reda på skulderna mellan alla medlemmar i gruppen.

LÄS MER: Få cashback på onlineköp med Refunder!

Det finns också en liknande tjänst där du kan hålla ett öga på dina personliga abonnemang, prenumerationer och medlemskap av olika slag för att lätt kunna se vad du har och automatiskt säga upp de du inte behöver. Du kan till och med få förslag på billigare alternativ för till exempel ditt mobilabonnemang. Kolla in vår artikel om Mina Tjänster om du vill veta mer!

2018-05-14

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...