Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

Allt om NFC och mobila betalningar

NFC (Near Field Communication) är en teknik som möjliggör kontaktlösa betalningar med mobiltelefon eller kort. Läs mer om framtidens sätt att betala.

Vad är NFC?

NFC är kortfattat en teknisk lösning som låter två enheter dela information med varandra. Den är inbäddad i allt från pendlarkort, passerkort och numera också i mobiltelefoner.

De flesta nya debetkort och kreditkort är också utrustade med NFC-chip och i takt med att gamla kort byts ut kommer så småningom NFC att bli standard i Sverige.

För oss kunder innebär det rent praktiskt att betalningen sker helt kontaktlöst genom att vi helt enkelt håller kortet över betalterminalen utan att sätta in kortet. Det räcker alltså med att bara blippa kortet.

Om betalningen är under ett visst belopp, gränserna varierar, så behöver du inte ens slå din kod. Detta gör NFC-betalningar till ett mycket snabbt sätt att betala på.


Ett nytt betalkort med NFC symbolen till höger

Förkortningen NFC står för "near-field communication", eller närfältskommunikation. Med närfält menas att enheterna måste placeras några centimeter ifrån varandra för att tekniken ska fungera.

Väntas innebära kortare kötid

Avståndet mellan kortterminalen och kortet får vara max tio centimeter. I takt med att kortterminaler och kort blir tillgängliga för tekniken kommer betalningarna att ske snabbare och fler kunder kommer att kunna betjänas på kortare tid.

Tekniken är byggd för att hålla hög säkerhet, så att du till exempel inte av misstag ”fickbetalar”.


Kontaktlös betalning med mobil utrustad med NFC-chip

Mobila betalningar med NFC

Kontaktlösa betalningar med kort som använder NFC kommer slå igenom inom kort men på längre sikt spås det att betalningarna flyttas över till mobilen. Tekniken kan helt komma att förändra sättet vi betalar på då de flesta moderna telefoner redan är utrustade med NFC-chip.

Mer läsning: Så får du lägre ränta på lånen

Apple har utvecklat en egen plattform för mobila betalningar, Apple Pay, som kan kombineras med fingeravtrycksläsaren i iPhone.

I USA är Apple Pay redan en vanlig betallösning. Användarna anger sitt kreditkortsnummer i appen Passbok, lägger telefonen mot kortläsaren i kassan och bekräftar köpet med ett fingeravtryck på telefonen.

Eftersom NFC byggs in i mobilerna kan din smartphone på sikt ersätta samtliga plastkort de flesta av oss går runt med i plånboken, inklusive passerkort och pendlarkort.

Andra användningsområden

NFC-teknik byggs in i bland annat tv-apparater, handkontrollen till Nintendos Wii U samt visitkort. Med visitkortet fungerar det på så sätt att visitkortet innehåller en så kallad NFC-tagg.

Taggen berättar för mobilen vad den ska göra när den läser av taggen och visitkortet kan till exempel skicka kontaktinformation direkt in i mobilen när kortet hålls mot telefonen.

2017-01-24

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...