Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

Värdera din bostad och sänk lånekostnaden: Så gör du!

Vill du minska din månadskostnad eller sälja din bostad? Genom att omvärdera ditt hus eller din bostadsrätt kan du spara pengar. Ett högre värde innebär ofta att du får lägre ränta. Dessutom kan du slippa amorteringskravet.

Två typer av bostadsvärdering

Den vanligaste typen av bostadsvärdering sker vid planerad försäljning av din bostad. Vid den här typen av värdering ges inget intyg av mäklaren.

För ett intyg krävs en mer omfattande värdering. Denna mer omfattande värdering innebär en bedömning av fastighetens läge, bostadsrättsföreningens verksamhet samt fastighetens skick.

Så sänker du din månadskostnad

När en bedömning av fastigheten är genomförd får du ett intyg som du kan använda för att lägga om dina bolån och därmed minska månadskostnaden.

Förbered dig inför din bostadsvärdering

För att underlätta bedömningen av bostaden bör du ha tillgång till följande:

 Ditt köpekontrakt

 Planritningar samt boendeyta

 Den aktuella månadsavgiften

 Driftkostnader

 Nuvarande lånehandlingar

 Förvara kvitton på upprustningar och förnyelser av din bostad.

 Om det finns renoveringsplaner bör dessa också redovisas.

Kostnaden för en värdering

Kostnaden för en bostadsvärdering kan variera kraftigt. Ibland utförs en värdering gratis, i dessa fall har mäklarfirman oftast en koppling till din bank.

Olika mäklarfirmor har olika kostnader för en värdering. Denna kostnad uppskattas till mellan 1000 kr kronor till 3000 kr. Vill man ha en oberoende värdering av en värderingsman får man även här betala ett visst belopp.

Tips! Hör dig för med den mäklare du köpt bostaden av – i de flesta fall får man en gratis värdering.

När vill man värdera sin bostad?

Den vanligaste orsaken till en bostadsvärdering är en planerad försäljning av bostaden. Men det finns även andra anledningar till att en bostadsvärdering kan vara aktuell för just dig.

Exempel på andra orsaker är värdering inför ett omfattande renoveringsarbete, bodelning, arvskifte eller vid en skilsmässa.

Tips! Gör en omvärdering efter renoveringen

Om bostaden har fått en renovering kan det finnas värde i att göra en omvärdering. I vissa situationer där omvärderingen resulterat i en kraftig värdehöjning fanns möjlighet att få en lägre räntekostnad per månad. Detta trots att man tidigare tagit lån till en renovering.

LÄS MER: Så höjer du värdet på lägenheten med kapitaltillskott

Ska jag anlita en värderingsman eller en fastighetsmäklare?

Det första steget för att få din bostad värderad är att kontakta fastighetsmäklare. En fastighetsmäklare har ofta god kännedom om bostadsmarknaden.

Med din fastighetsmäklare kan du dessutom föra en diskussion om värdehöjande åtgärder och för att locka rätt målgrupp.

Ditt bostadsområde och läget på bostaden är avgörande för värdet. Fastighetsmäklaren tar detta i beaktande och kompletterar med statistik av försäljningar av andra bostäder i ditt område.

Ett annat alternativ är att ta hjälp av en värderingsman. Värderingsmannen är aktiv inom ditt bostadsområde. Denne ska alltid vara opartisk och objektiv när denne utför värderingen.

LÄS MER: Här är tipsen som ger dig lägre ränta 

2016-10-24

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...