Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

Vad är ett topplån?

Ett topplån är ett lån utan säkerhet som används vid köp av fastighet eller bostadsrätt för att täcka den del av lånet som inte omfattas av bottenlånet.

Bottenlånet är lånet med bostaden som säkerhet och har oftast en låg ränta, då långivaren har en god säkerhet för lånet. Sedan bolånetaket infördes 2010 får man endast låna pengar upp till 85 % av bostadens värde.

Resten måste betalas kontant och därför förekommer inte topplån i någon större utsträckning längre.

Går fortfarande att få full finansiering

Vissa banker erbjuder dock finansiering av lånet upp till 100 % men själva bolånet får max uppgå till 85 % av värdet. Undantag kan i vissa fall ges vid ombildning från hyres- till bostadsrätt. För de som har svårt att få lån finns bland annat Bluestep.

De som inte har råd med kontantinsatsen tar ibland ett privatlån, vilket kan bli dyrt i förhållande till ett vanligt bostadslån med säkerhet. Tidigare kunde bostadslånet delas upp i ett bottenlån respektive ett topplån men bolånetaket förhindrar detta.

LÄS ÄVEN: Allt du behöver veta om amorteringskravet

Köper du en bostad för 1 Mkr behöver du alltså gå in med 150 000 själv. Topplånet kunde tidigare täcka upp för den resterande delen och var som regel billigare än blancolån/privatlån.

Omvandla dyra topplån

Fortfarande kan lån utan säkerhet, där syftet är att köpa en bostad, kallas för topplån. Om bostaden ökat i värde, bör du försöka lösa dyra topplån genom att omvandla dem till bottenlån. Förhandla med banken eller hör med en annan bank om du kan få bättre villkor.

Sedan topplån försvann har det blivit svårare för förstagångsköpare att ta sig in på bostadsmarknaden men tanken är att bolånetaket skulle kyla av marknaden och skydda ekonomin, vilket på sikt är bra för alla.

Men faktum kvarstår att bostadskrisen gör att många unga ändå tvingas ta lån utan säkerhet för att kunna ta sig in på marknaden eftersom lånelöftet täcker högst 85 % av bostadens värde.

2016-09-08

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...