Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

Låna pengar till körkort

Att ta körkort är för de flesta förenat med en stor kostnad. Många tar ett lån för att fixa kortet, men hur mycket behöver du låna och vilken typ av lån passar bäst?

Ansök gratis om körkortslån

Har du bestämt dig för att ta körkort? Grattis – det är en klok investering för framtiden. Svenskt Näringsliv uppger att hela sex av tio arbetsgivare kräver B-körkort vid anställning.

Körkort synonymt med känsla av frihet

För många innebär körkort och bil ofta en stor frihetskänsla, som möjligheten att snabbt ta sig dit man vill utan att vara beroende av någon eller att behöva anpassa sig till tågens avgångstider.

Det finns dock bara en hake förutom trafikinfarkten i storstäderna: Att ta körkort kostar en inte obetydlig summa pengar och har blivit allt dyrare med åren.

Vad kostar det att ta körkort?

Det är svårt att säga exakt hur mycket du får räkna med att körkortet kostar eftersom det skiljer sig en hel del åt beroende på vart du bor och hur snabbt du lär dig. För vissa går det fort och behöver då inte kosta särskilt mycket, andra behöver lägga ner mer tid.

Om du genomför hela utbildningen hos en trafikskola kan kostnaden bli väldigt dyr, så försök hitta någon i din närhet som kan ställa upp och övningsköra och komplettera sedan med lektioner hos bilskolan.

Bilskolelärarna har bra koll på vad som krävs för att du ska lyckas med uppkörningen.

Tänk på att din handledare måste ha fyllt 24 år och haft körkort i minst 5 år under de senaste 10 åren.

LÄS MER: Så får du lägre ränta på lånen

En intensivkurs kostar i regel från 10 000 kr och generellt får man räkna med att den totala kostnaden för ett körkort sticker iväg upp mot 20 000 kr. Enbart kostnaden för den obligatoriska halkbanekörningen, risktvåan, uppgår till 2000 kr.

Det är för de flesta unga personer väldigt mycket pengar och kostnaden riskerar att dra iväg om utbildningen tar längre tid än beräknat.

Om pengarna skulle ta slut innan du hunnit köra upp riskerar du dessutom att glömma bort mycket av det du lärt dig under tiden du sparar ihop mer pengar.

Här är de fasta kostnaderna du inte kommer undan:

 Synundersökning (100-200 kr).
 Körkortstillstånd (150 kr).
 Handledarutbildning (350 kr/person)
 Teoribok (ca 200-300 kr). Kan lånas gratis på Biblioteket.
 Körlektioner (ca 600-900 kr/h)
 Riskettan – teorilektion kring risker (700 kr).
 Halkbanan – risktvåan. Du kör på halt underlag. (2000 kr)
 Fotografering hos Transportstyrelsen (80 kr).
 Kunskapsprov eller "teoriprov" (325 kr).
 Förarprov eller "uppkörning" (800 kr).
 Bil vid förarprov (400-800 kr).
 Tillverkning av körkort (150 kr).

För mer information om kostnader relaterade till körkort, rekommenderar vi att du tittar in på https://www.transportstyrelsen.se/korkort.

CSN-lån till körkort?

Socialdemokraterna har föreslagit att göra det möjligt att efter avslutad gymnasieexamen med godkända betyg ta CSN-lån på upp till 25 000 kronor för att ta B-körkort. Det finns dock inget regeringsbeslut gällande lån för körkortsutbildning utan förslaget ska utredas under 2017.

Vårt alternativ till körkortslån

Körskolorna erbjuder ofta lån i samarbete med långivare som Wasa Kredit men dessa lån har ofta dyra uppläggningsavgifter och du börjar betala ränta för lånet direkt.

Du kanske redan har lagt undan en del pengar till körkort men är inte säker på att de räcker?

Credways lån har inga dolda avgifter

Med Credway lånar du upp till 30 000 kr. Lånet fungerar som kreditlina där du blir beviljad en kredit och sedan överför pengar från krediten direkt till ditt bankkonto.

Krediten i sig kostar ingenting. Den är helt gratis att ha och det kostar inget att göra överföringar.

Vi tar inga avgifter förutom ränta på lånet, det vill säga inga uppläggningsavgifter, aviavgifter eller andra dolda avgifter.

En gratis reserv

Credway är ett bra alternativ för den som inte vet om man behöver låna pengar men vill ha en reserv att ta av ifall det skulle behövas senare. Om du ansöker om krediten och blir beviljad så kostar den inte pengar om den inte används.

Det kallar vi för en modern kontokredit.

Så enkelt ansöker du

 Välj belopp.
 Fyll i formuläret online.
 Få svar direkt.
 Pengarna överförs (se när du får pengarna).

Läs mer om oss eller ansök enkelt här.

2016-12-12

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...