Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

Pressa räntan på bolån och blancolån – så gör du

Betalar du för mycket i räntor på bolånet eller blancolånet? Vi har sammanställt en lista med tips på hur du kan pressa ner kostnaderna. Läs och sprid gärna! 

Tryck här för att gå direkt till tipsen.

Räntor – en stor utgift

Räntekostnader för bolån, blancolån och andra lån utan säkerhet är bland de största utgifterna för svenska hushåll. Det säger sig självt att här finns mycket pengar att spara för den som vill förhandla. Förutom förhandlingsutrymmet finns många regler och lagar som du kan utnyttja till din fördel – möjligheterna att spara pengar på räntan är oftast större än du tror. 

Skumma igenom listan och hitta det som passar just din situation. Har du en bra idé som inte finns med? Tipsa oss gärna! Vi vill att så många som möjligt ska få möjlighet att spara pengar genom att sänka sina räntekostnader.

Enklare att jämföra räntan

Ett direktiv från Finansinspektionen som trädde i kraft i maj 2015 tvingar bankerna att redovisa inte bara sin listränta, utan också snitträntan. Sedan i somras har bankernas snitträntor sakta rört sig uppåt, undantaget vissa nischbanker. I och med ändringen har kunderna fått ett nytt verktyg för att jämföra räntor.

Men man ska inte bara titta på vilken bank som har bäst snittränta, utan också på hur snitträntan för de senaste månaderna har sett ut. Med den informationen tillhands får du ett bättre förhandlingsläge gentemot bankerna.

LÄS ÄVEN: Regeringen: "Ränteavdraget blir kvar"

En het bostadsmarknad

De historiskt låga räntenivåerna i kombination med det senaste årets stora uppgång på bostadsmarknaden har lett till att allt fler svenskar tar stora lån. Ju högre lånebelopp, desto mer pengar att spara varje månad. Många bäckar små kan göra att du sparar tusentals kronor.

Prisuppgången har även drivit fram lagen om ett amorteringskrav, som infördes den 2 juni 2016. Enligt den nya lagen ska lån amorteras ner till 50 % av marknadsvärdet på bostaden.

 

 


Tipslista: Så sänker du räntan

1. Amortera

Kan låta självklart men ju lägre belåningsgrad, desto större rabatt. Bankens kostnader för utlåningen sjunker ju lägre belåningsgrad kunden har. Med andra ord – om du amorterar mer kan du förhandla dig till en bättre rabatt på lånet. Dessutom sjunker räntekostnaden automatiskt för varje amortering.

2. Kolla hur länge din ränterabatt gäller

Många banker lockar med tidsbegränsade rabatter, vilket innebär att kunden bara har rabatten en viss tid och sedan höjs räntan igen automatiskt. Kolla därför hur länge rabatten gäller.

Erbjudandet kanske ser bra ut först, men det är inte ovanligt att rabatten försvinner efter ett år. Se därför till att du har kvar din rabatt så länge som möjligt. Hos vissa banker gäller ränterabatten så länge du har kvar ditt bolån i banken.

3. Samla allt under samma tak

Om din ekonomiska situation förändras – utnyttja detta till din fördel i förhandling med banken. Om du fått högre lön och börjat spara mer kan banken ofta ge dig en lägre ränta. Som regel gäller att ju större engagemang du har hos banken, desto mer rabatter kan du få.

Många banker har även samarbeten med försäkringsbolag, som i sin tur kan erbjuda ytterligare rabatter. Se även över din privatekonomi regelbundet för att vara säker på att du inte betalar för mycket i ränta.

4. Utnyttja ränteavdraget

De räntekostnader du haft i samband med dina lån är avdragsgilla med upp till 30 %. Detta gäller inte bara bolånet utan samtliga lån där du betalat in ränta. Se upp för att ta lån med uppläggningsavgifter eller andra dolda avgifter. Dessa kostnader är nämligen inte avdragsgilla.

Ta bara ta lån där lånekostnaden består endast av ränta så att du faktiskt kan utnyttja avdraget.

5. Fördela räntekostnaderna

Om ni är två som äger bostaden ihop kan ni skatteplanera och fördela räntorna så att ingen av er kommer över 100 000 kronor i ränteavdrag. Efter 100 000 kronor är avdraget bara värt 21 %.

6. Gör ett kapitaltillskott

Medlemmarna i en bostadsrättsförening kan gemensamt gå ihop och skjuta till pengar så att föreningen kan lösa lån och få lägre räntekostnader.

Fördelarna är att medlemmarna får en lägre avgift och då höjs sannolikt värdet på lägenheten. Nackdelen är att den enskilde medlemmen blir högre belånad. Å andra sidan får privatpersoner nyttja ränteavdraget – något som inte är möjligt för en förening. Här kan du läsa mer om hur kapitaltillskott fungerar.

7. Använd prisjämförelsesajter

De kanske är överskattade vad gäller att hitta det bästa avtalet men du får en bra översikt och en fingervisning om hur mycket pengar du kan spara.

Du behöver inte teckna nya lån via sajten utan kan lika gärna kontakta bolaget direkt och på så sätt få en ännu bättre deal. Sajter som jämför priser på lån är bland annat Lendo och Compricer.

8. Omvärdera bostaden

Har din bostad ökat i värde eller har du renoverat? Låt omvärdera bostaden och förhandla sedan om lånen. Kanske kan du få ner krav på amortering eller få en bättre ränta.

9. Lös dyra topplån/blancolån

Har du tagit topplån eller blancolån för att köpa bostad? Om bostaden ökat i värde kan du förmodligen lägga in dessa lån i bostadslånet, som ju har bostaden som säkerhet och därför en betydligt lägre ränta. Läs mer om topplån.

10. Använd räntekartan

Bankerna måste numera redovisa sin snittränta men vilken ränta har din granne? SvD har en tjänst kallad Räntekartan (Den nås på http://www.svd.se/rantekartan) där du kan du jämföra och få hjälp att pressa ned din bolåneränta. Användarna rapporterar själva in sin faktiska ränta på sajten och informationen blir fritt tillgänglig.

MER LÄSNING: Vad är pantbrev?

21 januari 2016

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...