Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

Sveriges största test av car2Go

UPPDATERING: car2Go har dessvärre lagt ned verksamheten i Stockholm pga lönsamhetsproblem. Tjänsten finns fortfarande kvar i många andra storstäder.

Vi har testat car2Go, de små bilarna som du låser upp med mobilen. Här får du svar på hur du gör för att komma igång, hur mycket det kostar att köra och vad som ingår.

Snabbnavigering

Vad är car2Go?
Så kommer du igång
Hur du bokar och kör
Priser och betalning
Credway testar car2Go
Car2Go, tunnelbana eller taxi?
Plus och minus

 

Vad är car2Go?

Car2Go ägs av företaget Daimler, som är en av världens största biltillverkare. Tjänsten kan jämföras med andra bildelningstjänster, med skillnaden att det kostar pengar bara när du kör. Försäkring, drivmedel, parkering och allt annat är redan inkluderat och inget som kunden behöver tänka på. Car2Go kostar fyra kronor i minuten och taxan börjar ticka först när du sätter dig i bilen.

På sätt och vis är tjänsten mer av en taxi som du kör själv än en bilpool eller hyrbil. Alla bokningar görs via en app direkt i mobilen som du laddar ner till din iPhone- eller Android-enhet. I appen ser du var närmaste bil finns och du får också en översikt över dina senaste resor samt kostnaden för dessa. Pengarna dras automatiskt från ditt konto ett par dagar senare.

Tjänster som car2Go och konkurrenten DriveNow växer kraftigt i Europas storstäder och har blivit populära alternativ för storstadsbor utan egen bil. Många tycker taxi är för dyrt och avstår medlemskap i bilpooler som har både månadsavgifter och avgifter för drivmedel. 

Car2Go har med hjälp av ny mobilteknik tagit bort allt som kan upplevas som krångligt med att hyra bil och skalat av innehållet så att bara själva körningen återstår. Samtidigt har företaget placerat ut bilar i stort sett över hela stan och därmed gjort tjänsten extremt tillgänglig, dygnet runt och genom att allt sköts via appen i telefonen.

Den här nya tekniken används inte bara för nya bildelningstjänster utan idag finns en mängd olika appar, allt från betalningslösningar som iZettle till appar som låter dig beställa och betala maten direkt i mobilen.

 

Så kommer du igång

För att börja använda Car2Go laddar du ner appen till din iPhone- eller Android-telefon samt registrerar dig på företagets hemsida. Därefter måste du validera körkortet på plats i en av de två valideringsstationerna i stan, antingen på Centralstationen (i montern Stockholm info) eller i Gallerian på Hamngatan 37 (car2Go shop). Tänk på att du måste haft körkortet minst ett år. 

Valideringen kostar 200 kr men vi utnyttade ett tidsbegränsat erbjudande om gratis validering. När körkortet är validerat aktiveras tjänsten direkt och du kan börja boka bilar och köra. En förutsättning är att du registrerat ett betal- eller kreditkort varifrån fakturorna dras automatiskt efter varje avslutad hyra. Dragningen görs några dagar efter avslutad körning. 

Finns det inte pengar på kontot spärras du från att boka bilar till dess att betalningen kan genomföras. Detsamma gäller om du skulle få böter eller drabbas av någon annan straffavgift. När du öppnar appen syns startmenyn. Härifrån sköter du allt som har med ditt medlemskap att göra.

Startsida car2go app

 

Hur du bokar och kör

Bilarna bokas i appen som laddas ner gratis från App Store eller Google Store. När du registrerat dig, validerat körkortet och laddat ner appen är det i princip bara att boka och köra. Aktivera platstjänster så hittar car2Go automatiskt bilar i din närhet. I dagsläget finns 250 bilar utplacerade i Stockholm, varav de flesta i innerstaden.

På kartan syns var närmsta bil finns och du kan även få en lista på lediga bilar sorterat efter antal meter i förhållande till din aktuella plats.

Sök adress car2go app 

När du väljer en bil på kartan syns information om bilen som innehåller exakt plats (t.ex. Fridhemsgatan 22) samt bränslenivå i procent. Skulle du mot behöva tanka din car2go under resans gång så kan du göra det på valfri bensinstation med ditt privata betalkort, mot ersättning i efterhand. Du behöver spara och skicka in kvittot för att få tilllbaka pengarna.

Om det är mindre än 25% kvar i tanken när du börjar tanka och du fyller upp hela tanken, får du 10 gratisminuter som tack.

LÄS ÄVEN: Gå före i kön med appen Waitress

Bokning sker genom att välja "Reservera bil". Om du bokat en bil men ångrar dig är det enkelt att avbryta reservationen. Vill man så går det att få en push-notis så fort en bil befinner sig inom en viss radar, som man väljer själv. Radarn kan också ställas in så att notiserna enbart visas inom vissa angivna klockslag.

Car2go radar

En reservation är alltid gratis och upphör automatiskt efter 30 minuter. Du behöver alltså inte oroa dig för att något ska hända om du väljer att strunta i bokningen. Å andra sidan kan du bara reservera en bil i taget.

Under reservationen tickar tiden ner från 30 minuter till 0 men du behöver inte reservera en bil för att köra utan kan välja att påbörja hyran direkt. Detta är användbart om du redan fått syn på bilen du vill köra utan att ha reserverat den i förväg.

car2go reservera bil

 

Välj "Påbörja hyra" när du står vid bilen du reserverat. Du uppmanas då att knappa in din fyrsiffriga pinkod i appen. Nu tänds en display i vindrutan på bilen som visar en tresiffrig kod. Denna knappas in på mobilen och om allt stämmer öppnas din bil. Den som har en iPhone kan även låsa upp bilen med hjälp av Touch ID, Apples fingeravtrycksläsare. Då krävs ingen kod.

Ett klick hörs när bilen blir upplåst. Nyckeln är placerad i en hållare till vänster om ratten. Se till att växeln ligger i neutralläget, annars startar inte motorn när tändningen vrids om. Kontrollera omgivningen, ge tecken och kör sedan iväg försiktigt.

LÄS ÄVEN: Med Taskrunner får du hjälp med allt du inte orkar

Tänk på att även om bilen är liten och inte ser mycket ut för världen så är den förvånansvärt stark. Själva körningen är enkel. Du väljer mellan hel- eller halvautomatiskt läge och det finns ingen kopplingspedal. I övrigt är bilen, förutom att den är tvåsitsig, fullt utrustad med bagageutrymme, stereo, AC och inbyggd multiladdare för mobiler.

Även om det tar emot att erkänna så har vi vid åtminstone ett tillfälle hyrt en bil enbart för att batteriet på mobilen höll på att ta slut. En dyr laddning, men nöden har ingen lag. Skulle bokningen strula eller något inträffa under körning kan du alltid ringa direkt till car2Go.

Kundtjänsten svarar oftast inom fem minuter, men om appen krånglar och bokningen inte fungerar, vilket har hänt enstaka gånger, kan de inte göra så mycket i alla fall. Ibland hjälpte det att starta om telefonen.

 

Priser och betalning

Car2Go kostar bara när du kör och priset är alltid fyra kr per minut. Prismodellen är framtagen för korta körningar och är inget bra alternativ för den som behöver åka långt. Att bli medlem kostar 200 kr, men då tillkommer inga månadsavgifter eller andra dolda kostnader.

För att inte stressa kunder som hamnar i kö eller råkar ut för andra olägenheter har företaget en maxtaxa på 165 kr/timme och 650 kr/dygn. Bensin, trängselskatt, försäkring och p-avgifter är inkluderat. Skulle du däremot få böter, exempelvis för att du parkerat olagligt, måste du betala både böterna plus en administrativ kostnad på 200 kr. Anledningen till att man parkerar gratis är att car2Go har ett avtal med Stockholms stad, som uppmuntrar lånebilar som en del i att lösa trafikpusslet.

Böterna dras automatiskt från ditt konto, men går att överklaga. Den som vill bestrida en bot kontaktar kundtjänst som kan ta lång tid på sig att besvara mejlet men i regel är svaret väl underbyggt och förklarar exakt varför du fick boten. I mer komplicerade fall tar det längre tid.

Du får givetvis inte parkera på privata parkeringsplatser eller utanför Home Area – car2Go:s område – men det går bra att köra vart du vill så länge du återlämnar bilen i Home Area.

LÄS ÄVEN: Så gör du avdrag för trängselskatt

Det finns en rad andra straffavgifter du kan råka ut för, men oftast handlar de om självklarheter, som avgifter för borttappat bensinkort eller om du kört bilen utanför landets gränser.

Självrisken vid skador är upp till 5 000 kr och kan bli en obehaglig överraskning för den oaktsamme. Att tappa bort tändningsnyckeln är heller inte att rekommendera och kostar dig hela 4 250 kr. Komplett prislista finns på car2gGo:s hemsida.

När du avslutat en resa får du ett kvitto per mejl med information om att pengarna dras från ditt konto inom de nästkommande dagarna. I appen hittar du en översikt över dina senaste resor med uppgift om pris, destination och resans längd i antal kilometer och minuter. Eftersom det bara kostar när du kör baseras alla uträkningar av pris på antal minuter du kört bilen.

Visserligen kan du stanna bilen, låsa den och uträtta ett ärende, men då pausas inte hyran utan tickar på som vanligt med fyra kr i minuten. Ett tips är därför att bara köra korta resor och att vara effektiv utan att köra för fort. En resa som tar 15 minuter kostar alltså 60 kr, oavsett hur många kilometer du kört på den tiden.

car2go Mina resor

Gratis parkering med car2Go

Parkering är gratis, så länge du ställer bilen inom car2Go:s område, deras Home Area. Förmånen möjliggörs genom ett parkeringsavtal med Stockholms-, Solna- respektive Sundbybergs stad och innebär att du inte behöver bry dig om parkeringsavgifter. Du slipper även betala trängselskatt, då den redan är inkluderad i hyran.

I Stockholm kan du ställa bilen vart du vill innanför tullarna. En förutsättning är att du parkerar lagligt och inte ställer bilen på en gata som har städdag nästkommande dag. I Solna och Sundbyberg måste du parkera bilen i de centrala delarna av kommunerna. Även de centrala delarna av Kista ingår i car2Go:s Home Area.

Dessutom finns ett flertal reserverade parkeringsplatser utomhus och i parkeringshus. Genom avtalen kan du alltid vara säker på att hitta en ledig plats någonstans i staden.

Arlanda, Bromma flygplats, Täby och Sollentuna har dedikerade parkeringsplatser där du kan hämta och lämna en car2Go, men dessa områden ingår inte i Home Area.

Från och till flygplatserna kostar det tyvärr en extra avgift – 60 kr för Bromma och 90 kr för Arlanda.

karta över Stockholm

Gratis parkering innebär inte parkering vart som helst. Tänk på att parkera lagligt och att inte parkera på gator som har städdag nästkommande dag. För fullständiga parkeringsregler, se gärna Stockholms stad utförliga lista. I övrigt är parkeringsfrågan sällsynt bekväm eftersom bilen tack vare sin ringa storlek är lättparkerad.

Men trots fördelarna kan Stockholms innerstad vara en mardröm att hitta parkering i vissa tider så visst kan det kosta både tid och framförallt pengar att snurra runt och leta efter en ledig plats. Försök utnyttja de reserverade parkeringsplatser som car2Go har vid bland annat Norr Mälarstrand på Kungsholmen. 

 

Credway testar Car2Go

Vi testade car2Go under två veckor och gjorde över tjugo resor, både till och från Stockholm och innanför tullarna.

Testerna utfördes under olika väderförhållanden och tider på dygnet. Observera att detta test inte är ett test av bilen (Smartcar), utan av car2Go som tjänst. Vi kommer alltså inte bedöma köregenskaper, kvalitén på däcken, bränsleåtgång eller andra tekniska saker som med fördel bedöms bättre av motorjournalisterna.

Däremot tittar vi på den allmänna körupplevelsen, ergonomi och framförallt på tillgänglighet, användarvänlighet och pris. Som många andra ville vi ta bilen från kontoret till ett lunchmöte. Vi passade på att testa car2Go när vi hade en lunch inbokad i Sundbyberg. Sträckan mellan kontoret i Kista och restaurangen i Sundbyberg är 3,4 kilometer.

Med kollektivtrafiken tar resan, enligt SL, i snitt 20 minuter under lunchrusningen och kostar 36 kr om du köper en enkelbiljett i en automat. Sedan tar det ytterligare några minuter att promenera till restaurangen, men för enkelhetens skull bortser vi från detta faktum.

Testet nedan är uppdelat i tre steg, där första delen är bokning och upplåsning av bilen, andra delen körningen och tredje delen parkering och avslut av hyran.

Steg 1 – Bokning och upplåsning av bilen

För att hinna till mötet i tid öppnar vi appen som automatiskt hittar alla bilar i närheten. Först reserverar vi närmsta bil, men eftersom regnet står som spön i backen ångrar vi reservationen och bokar en bil i garaget under Kista galleria.

Det tar uppskattningsvis fem minuter att ta sig dit från kontoret så bäst att börja promenera. I appen syns bokningen och kvarvarande tid på reservationen i realtid. I parkeringshuset finns särskilda platser reserverade för car2Go som är enkla att hitta tack vare väl synliga skyltar.

reserverade platser car2go

Fyra stycken car2Go står parkerade vid platserna och nu gäller det att hitta rätt bil. Vi tittar i appen och ser att registreringsnumret börjar med ”P”.  Bilen är lokaliserad och ska nu låsas upp. Detta görs inte med någon nyckel som behöver hämtas, utan direkt i appen.

Vi väljer ”påbörja hyra” och ombeds knappa in pinkoden vi valt i samband med registreringen. Nu tänds en display till höger i vindrutan på bilen. Tre siffror blir synliga och de ska också knappas in i appen. Ett klick hörs och bilen öppnas.

Många car2go bilar

Det känns lite magiskt, men framförallt mycket modernt att öppna en bil med sin telefon. Förarmiljön är enkelt utformad men första gången man kör kan en del saker vi tar för givet orsaka förvirring. Växelspaken är automatisk, men skiljer sig en del i sin utformning från vanliga spakar.

Med en liten knapp på spakens sida växlar du från halvautomatisk till automatisk körning. I det halvautomatiska läget växlar du genom att föra spaken uppåt eller nedåt. Totalt fem växlar finns och det räcker att lyssna på motorn för att veta när man ska växla. Mer om detta senare i steg 2. Nyckeln och tankkortet är placerade i en hållare till vänster om ratten.

Nyckeln har en magnet som klickar i hållaren och på så sätt känner bilen av om nyckeln är placerad i hållaren innan du avslutar hyran. Du riskerar då inte att glömma nyckeln i tändningen, utan allt måste vara korrekt för att hyran ska kunna avslutas.

Så fort du satt dig i bilen löper hyran med 4 kr i minuten. Innan vi låste upp tog vi ett snabbt varv för att dokumentera eventuella skador som vi i så fall inte ville få skulden för. Bortsett från smutsfläckar verkade vår car2Go vara i fin form och med en bränsletank som enligt appen var halvfull. Bränslenivån kan förstås också ses inuti bilen.

Bekvämt tillrätta i förarstolen startar vi motorn som svarar med att brumma harmoniskt. Dags att lägga i en växel och köra iväg. En skön känsla är att äntligen få slippa pillandet med mobilen, som med fördel placeras i bilens inbyggda mulitladdare. Nu åker vi!

Steg 2 – bilkörningen 

Vi kör enligt gällande hastighetsbestämmelser ut på E18 mot Sundbyberg. Idag är en vanlig tisdag i slutet av januari och underkylt regn piskar mot vindrutan som snabbt immar igen. Motangreppet blir att dra på fläkten som gör ett förvånansvärt bra jobb. Det blir snabbt varmt i bilen och sikten förbättras betydligt.

I halvautomatiskt läge accelererar bilen effektivt tills motorn börjar låta som en stressad mygga. Då lägger man i en högre växel genom att föra spaken uppåt ett steg. Ingen kopplingspedal finns. Egentligen är det inte nödvändigt att växla eftersom det automatiska läget duger gott och väl för de flesta. 

Accelerationen avtar tillfälligt då bilen jobbar för att växla upp i det automatiska läget, men vid normal körning är det inget man tänker på. Bromsarna tar bra, men visst känns det aningen oskyddat att susa fram på en regnig motorväg i en så liten bil. Trots relativt låg hastighet känns det som om vi färdas betydligt fortare men vi vänjer oss snabbt.

Komforten är helt okej och inget att rekommendera för den som vill resa till södra Frankrike, men ändå förhållandevis god. Bilen rymmer bara två vuxna personer. I gengäld är bagageutrymmet oväntat stort. Här ryms åtminstone en storhandling, men knappast större möbler eller annat skrymmande. Alltså inget för den som planerar att köpa en ny sekretär på någon av stadens alla loppisar

car2go bagageutrymme

Stereon har en pekskärm med förinställda radiokanaler som du trycker på. Tyvärr sätts radion på automatiskt, vilket inte är så kul om föregående hyresperson lyssnat på högsta volym. Med ett tryck på volymhjulet stängs musiken snabbt av. Trafikvolymen under vårt test är medelhög, vilket var som förväntat en vardag under lunchtid.

I det stora hela går resan smidigt och utan större köer. När vi närmar oss Sundbyberg tilltar bilmängden något, men att hitta en parkeringsplats precis utanför restaurangen visar sig inte vara några problem. Nu är det bara att parkera utan att bry sig om några avgifter. 

Steg 3 – parkering och avslut av hyran

Efter att vi parkerat försöker vi avsluta hyran inifrån, men det går bilen inte med på. Vi kliver ut och väljer "Avsluta hyra" i appen och blir ombedda att stänga vänster dörr, vilket vi redan gjort. Efter några sekunder klickar bilen och låset aktiveras med en blinkning. Appen meddelar att hyran är avslutad. Resan är fullbordad.

Andra gånger har det däremot gått bra att avsluta hyran inifrån bilen så förmodligen var detta en bugg. Skulle vi nu ha glömt något i bilen är det inte värre än att hyra den på nytt, plocka ut grejerna och avsluta hyran en andra gång. Förutsatt att ingen annan hinner göra en reservation däremellan förstås. 

Vid ett tillfälle kom ett mejl från kundtjänst som undrade om vi glömt en barnstol i en bil som hyrts vid ett annat tillfälle, så uppenbarligen finns en chans att få tillbaka saker man glömt i efterhand.

Efter avslutad hyra registreras resan i appen med uppgift om resans längd, destination och kostnad. Priset dras från kontot några dagar senare. I vårt test kostade resan från Kista till Sundbybergs centrum 44 kr, men vid andra tillfällen har resan kostat allt från 40 till över 60 kr. 

 

Car2Go, tunnelbana eller taxi?

Car2Go kostar fyra kr per minut. Det innebär att en resa som tar 15 min kostar exakt 60 kr. Under den tiden hinner man köra ungefär 9 kilometer blandad körning, inkluderat olika hastigheter, samt stads- respektive motorvägskörning.

I vårt test reste vi från Kista galleria till Sundbybergs centrum, en resa som tog oss i snitt 11 minuter och som allra minst 10 minuter. Vissa tider tog resan uppemot 15 minuter.  Räknat på snittpriset kostade vår resa alltså 4 kr x 11 minuter = 44 kr.

Motsvarande resa med SL kostar 36 kr enkel resa. Dock blir det förmodligen billigare än så för den som har ett månadskort och reser ofta. Resan med SL mellan Kista och Sundbyberg tar enligt SL:s mobilapp i snitt 22 minuter och inkluderar ett byte.

Sl app reseförslag

 

Car2Go är inte billigare än tunnelbana, men för de som bara behöver bil då och då är tjänsten mycket attraktiv. En förutsättning är att du bara behöver bilen korta sträckor och att du inte har behov av att transportera saker. För en en storhandling på ICA eller köra från hemmet till stan duger bilen alldeles utmärkt.

Car2Go ersätter inte den egna bilen eller hyrbilen vid längre resor eller om du är beroende av egen bil. Snarare får car2Go ses som något för de som inte är beroende av bil, bor i Stockholm och behöver tillgång till en bil snabbt och enkelt med så lite att tänka på som möjligt.

Faktum är att många som idag äger en bil men sällan använder den förmodligen skulle tjäna pengar på att byta till car2Go. 

Billigare än taxi

En ytterligare kategori är den grupp människor som inte är bilägare, men som gärna åker taxi till kvällsbion eller krogen. Jämfört med taxi är Car2Go mycket billigare. Vår exempelresa som kostade 44 kr hade kostat minst 250 kr som taxiresa hos något av de stora bolagen.

Tillfällen då en Car2Go är att föredra framför taxi är fler än man först tror. Förvisso är det alltid lätt att få tag i en taxi i innerstaden var du än befinner dig, men under våra tester var närmaste car2Go aldrig mer än 200 meter bort. Ibland kan det vara lite krångligt att hitta bilen, men i det stora hela är tjänsten nästan lika tillgänglig som taxi.

Företaget uppger att man har 250 bilar utplacerade runtom i stan, inklusive de förorter som ingår i Home Area. På bilden nedan syns alla tillgängliga car2Go i Stockholms innerstad vid en viss tidpunkt.

karta över var car2go bilar finns 

Vi kom på en rad olika tillfällen då vi tagit taxi och hade kunnat spara pengar om vi tagit en car2Go istället. Som när man ska hem till mamma på julafton med alla julklappar och inte vill ta tunnelbanan, eller när du haft en sen kväll på stan, är trött och bara vill hem så enkelt som möjligt utan att behöva hitta en nattbuss.

Det finns flera tillfällen då man av rena bekvämlighetsskäl har satt sig i en taxi, vilket i längden lett till obekväma överraskningar för en ansträngd plånbok. Därmed inte sagt att car2Go är en sparbössa. Snåltaxi i bästa fall, men den som kör varje dag spenderar utan problem flera tusen kronor i månaden. Ska du köra mycket och framförallt långt är det fortfarande betydligt billigare att äga en bil.

Ur miljö- och säkerhetssynpunkt är vi kluvna i vår inställning till prismodellen. Bilen är energisnål, men samtidigt tjänar man pengar på att köra för fort. Onödigt kraftig acceleration är inte heller något som du, som förare, förlorar på rent ekonomiskt.

Ur samhällsekonomisk synvinkel är det dock ett plus om färre människor äger en bil och istället bara kör när de behöver.

 

Plus och minus

Kostar bara när du kör
Lättparkerade och lättkörda bilar
Reserverade platser i utvalda garage
Snabb bokning via appen
Parkeringsavgifter inkluderas

Bara i Stockholm
Finns en del buggar
Bilen rymmer endast två personer

Sammanfattning

Car2Go är den enklaste och mest tillgängliga bildelningstjänsten idag. Det kostar bara när du kör och du behöver inte bry dig om bensinavgifter, parkeringsavgifter, försäkring, trängselskatt eller något annat. Kostnaden är 4 kr i minuten och då är allt inkluderat. En förutsättning är att du hämtar och lämnar bilen i en Home Area.

För den som bara behöver bil då och då och bor centralt är car2Go ett smart sätt att köra bil utan att behöva äga en. Alla bokningar sker via mobilappen, där man enkelt får en översikt över lediga bilar i närheten och kan välja om man vill reservera bilen i 30 minuter eller påbörja hyran direkt.

1 februari 2016

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...