Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

Sveriges största skola om loppisar

Här kan du ta del av unika tips för att maximera dina fyndchanser när du går på loppmarknader. Du får också ta del av Stockholms största loppislista så att du på ett enkelt sätt kan hitta rätt i loppisdjungeln.

Snabbnavigering

 Hur allting började - en historisk tillbakablick
 Unika tips om hur du fyndar
 Fastna inte i loppisfällan
 Varför köpa gammalt när man kan köpa nytt?
 Tips: Tre unika loppisar i Stockholm
 Olika typer av loppisar
 Stockholms största lista över loppisar

 

Hur allting började

Ordet loppmarknad, populärt kallat loppis, härstammar från den tid då människor träffades på marknader och torg för att byta kläder med varandra. Personer som tyckte de var lite finare såg med förakt på detta och spred ryktet att kläderna som bytte ägare var fyllda av loppor. Fenomenet loppmarknad var uppfunnet.

Synen på loppmarknader har sedan dess förändrats. Idag skryter vi om våra loppisfynd och inreder våra hem med dem. Att handla på loppis är ett tecken på att du är miljömedveten, klimatsmart eller har koll i största allmänhet.

I samma veva som loppisar blivit trendigt och besökarna blivit fler minskar tyvärr möjligheten att göra ett riktigt fynd. I Stockholm trängs hänsynslösa Hipsters från Södermalm, medvetna modebloggerskor från Östermalm och anrika antikvitetssamlare från hela världen. Alla är de ute efter att roffa åt sig just det där föremålet du önskar att du hade sett först.

 

Hur du fyndar

För att hitta värdefulla eller speciella saker måste du först lära dig att skanna av loppisområdet. Själva loppisorienteringen är en konstform i sig. Att bemästra detta kräver vanligtvis år av erfarenhet. Därför har vi sammanställt fyra smarta knep för att på rekordtid hjälpa dig hitta rätt i loppisdjungeln.

1. Var ute i god tid

Klocka på whiteboardtavla

Konkurrensen är stenhård. Ta reda på när loppisen öppnar och se till att vara en av de första på plats. Då ökar dina fyndchanser betydligt. Förbered dig genom att äta en ordentlig frukost och planera din resa. Bor du nära loppisen? Grattis, då kan du med fördel promenera dit. Tunnelbanan eller annan kollektivtrafik är oftast pålitlig men tänk om du hittar något skrymmande som är svårt att transportera utan bil? Taxi är ett alternativ men kan bli dyrt. Bildelningstjänster som car2Go kan vara smidigt och du slipper trängselskatt men det är inte säkert att du hittar någon bil i närheten. Se åtminstone till att du har en plan för hur du ska transportera större föremål.

2. Bestäm vad du är ute efter

Anteckningsblock på whiteboardtavla

Det första man ska göra innan man ens går in på en loppis är att bestämma sig för vilken kategori av föremål man är mest intresserad av. Om du till exempel är intresserad av att fynda både kaffekoppar och vinylskivor, måste du först prioritera. Loppisbutikerna är numera så väletablerade och uppstyrda att varje föremål hamnar under en särskild avdelning, precis som på moderna varuhus. Om du till exempelvis går till porslinsavdelningen före skivavdelningen finns det en risk att du missar fyndchansen bland vinylskivorna. 

 Planera och prioritera din loppisrunda!

3. Skäms inte

Starka armar på whiteboardtavla

Är du inte expert på området kan det vara svårt att veta hur pass värdefullt ett föremål är och om priset är skäligt. Du har kanske inte heller tid att ta fram din telefon och kolla upp föremål direkt när du hittar dem. Risken finns då att du blir snuvad på andra föremål som någon annan hinner före till. Skäms därför inte för att samla på dig många prylar i en korg. Innan du betalar kan du gå igenom föremålen i lugn och ro. Med hjälp av din smartphone tar du reda på värdet. Du ska heller inte vara rädd för att tränga dig före, lyfta på föremål som andra tittar på eller att vara allmänt arrogant mot de andra lycksökarna i din omgivning. Men akta dig för att trampa folk för mycket på tårna. Vassa armbågar är också en konstart som kräver år av träning för att inte väcka onödig uppmärksamhet. 

 Underskatta inte andras girighet.

4. Pruta alltid

En person ger en annan pengar

När det är dags att betala för dina fynd ska du alltid ha en tydlig strategi för hur du ska pruta. Här gäller regeln att erfarenhet ger färdighet, men mycket av dem kunskaper du behöver ligger redan latenta i dig. Oskrivna regler för vett och etikett är en bra kompass att följa. Du ska alltid börja med en artighet. Mjuka upp butikspersonalen med en komplimang som är kopplad till just deras loppisbutik eller föremålen som finns. Ska du köpa många föremål kan du alltid be om ett paketpris, oavsett om föremålen är prissatta eller inte. Ska du bara handla en eller två saker är det alltid bäst att själv föreslå ett pris. Föreslå då ett pris som ligger under det du är beredd att betala så att det ges utrymme för säljaren att komma med en kontring. Här är det viktigt att säljaren alltid får sista ordet så att försäljaren upplever sig ha vunnit prutningsduellen. Snacka gärna lite strunt om du hinner men käbbla aldrig. Är försäljaren stressad eller om det är många kunder som krigar vid borden, var pang på och ha kontanter redo. Säljaren kommer bli frestad att ta emot din framsträckta hundralapp även om du prutat skamlöst.

 Ha alltid kontanter redo!

 

Fastna inte i loppisfällan

Det finns många säljare där ute som har slipat sina färdigheter till perfektion. Många experter är bra på att snacka upp ett föremåls värde, och ännu bättre på att få dig att känna ett starkt jag-vill-ha begär för prylar som du egentligen inte visste att du ville ha. Det är av yttersta vikt att noga överväga varje föremål du funderar på att köpa. Annars finns risken att du betalar ett alldeles för högt pris för en sak som bara kommer stå och samla damm. En del lockas till exempel att bläddra runt bland gamla DVD- eller VHS rullar men du gör bäst i att inte slösa din tid här. Filmerna är oftast värdelösa och det lönar sig i så fall bättre att abonnera på Netflix eller annan tjänst för att streama film direkt till datorn.

Innan du köper ett föremål finns det några frågor du behöver ställa dig själv för att undvika att ovanstående sker:

 Varför vill jag köpa föremålet?

 Säljs föremålet till ett skäligt pris?

 Kan jag sälja den här saken vidare för ett bättre pris?

 Var ska jag förvara eller placera föremålet?

 Vad kommer min eventuella partner anse om föremålet?

Genom att ställa dem frågorna undviker du inte bara att gå hem med någonting som du inte har nytta av. Du undviker också att bli lurad på dina surt förvärvade pengar.

 

Varför köpa gammalt när man kan köpa nytt? 

Även om det just nu är väldigt trendigt att skrota runt på loppisar finns det skeptiker som fortfarande föredrar att köpa sin nya servise från valfritt varuhus. Vi på Credway tänkte därför på ett tydligt sätt lista de fördelar det finns med att köpa second-hand prylar. 

1. Priset 

Det är omöjligt att säga exakt vad man som köpare av ett begagnat föremål kommer att betala. Vad vi med säkerhet kan säga är att det definitivt går att hitta allt du behöver till hemmet, garderoben, eller till och med golfbanan, till ett mycket billigare pris än vad du gör i det standardiserade varuhuset. Betyder det att det alltid är billigare att köpa från loppisar? Nej, det kan faktiskt även vara mycket dyrare. Vissa föremål är självklart belagda med ett samlarvärde och en raritetsstämpel. I dessa fall får du oftast betala vad föremålet är värt och priset kan lätt stiga till skyarna.

2. Miljön

Att handla second-hand kan inte bara betyda mycket för din plånbok och privatekonomi. Du bidrar dessutom till en bättre miljö. Hur många saxar eller pennor produceras det inte på löpande band för att säljas fabriksnya? Eller hur många nyproducerade vita skjortor säljs varje dag från klädesbutiker? Vi har inget exakt svar men vi kan nog alla enas om att det är många. Mycket miljöresurser går idag åt till att producera, såväl som att frakta nyproducerade materiella ting som redan finns i omlopp och till salu i våra många loppisbutiker. Väljer du att köpa din nästa sax på en loppisbutik istället för i varuhuset så gör du miljön en stor tjänst.

3. Det unika föremålet

Det som också driver många till att införskaffa nya prylar från loppisbutiker är känslan av att äga någonting unikt. Att servera kaffe ur en kopp som togs ur produktion för över 100 år sedan lägger inte bara grunden till en intressant diskussion kring soffbordet. Det knyter också starka band till dig som person och får en på så sätt att njuta mer av det numera annars så vanliga svarta guldet vi tar för givet.

 

Olika typer av loppisar

Det finns många olika typer av loppisar. Ibland kan det vara svårt att hålla redo på alla olika varianter av loppisar det finns. Vi på Credway reder därför ut de olika begreppen som är kopplade till olika typer av loppmarknader. 

1. Bakluckeloppis

Om du hittar en affisch på stan där det står bakluckeloppis så betyder det att säljare kommer att samlas på en stor yta och ha med sig så mycket prylar som går att få in i bakluckan på en bil. Sedan dukar alla säljare upp deras prylar på ett medtaget bord. De som tillhandahåller prylar på bakluckeloppisar kan vara privatpersoner som säljer för första gången, men också finslipade loppis-veteraner som kanske även äger en loppisbutik. Denna typ av loppis blir allt mer vanlig och dom är ofta återkommande. Det anordnas många återkommande stora bakluckeloppisar på flera ställen i Stockholm som ofta är mycket välbesökta. Till exempel i Vallentuna, Kista och ute på travbanan Solvalla.

2. Loppisbutik

Ordet loppisbutik betyder att loppisen har en fast fysisk plats som håller öppet flera dagar i veckan. Här rör det sig oftast om personliga butiker med väldigt kunniga och retro-intresserade personer som lever på sin butik. Men det kan också vara organisationer likt Stadsmissionen eller Myrorna där personalen inte kan så mycket och fyndchansen ökar. 

3. Nätloppis

Ett ganska nytt fenomen som börjar växa fram är nätloppisar. Det betyder, som namnet antyder, att loppmarknaden är helt baserad på internet. Tidigare har vi haft till exempel Blocket där privatpersoner har kunnat lägga upp prylar de vill sälja på deras hemsida. Men de har aldrig försökt profilera sig som en nätloppis. Citiboard är en relativt ny aktör som aktivt profilerar sig som en nätloppis. Till skillnad från Blocket är det dessutom helt gratis att sälja sina prylar. 

4. Loppmarknad

Loppmarknad, eller loppis, är ett samlingsbegrepp som kan betyda många olika saker. Det kan betyda loppisbutik likväl som det kan betyda bakluckeloppis. Men oftast betyder det att loppmarknaden endast kommer vara tillgänglig under en dag. I Skåne är det väldigt vanligt att det under sommaren hålls enorma loppmarknader med prylar nog för att täcka en hel fotbollsplan. Oftast är det då en lokal idrottsförening som under ett års tid samlat in prylar som ska säljas under en dag. Lokala bönder, sommargäster och lycksökare från hela Europa trängs tillsammans bakom ett tjockt rep ibland flera timmar innan utsatt tid. När repet väl klips, eller när någon tjuvstartar, utbryter ett totalt kaos under tio minuter där människor springer så fort de kan efter just de prylarna som dem vill åt. På dessa tillställningar är fyndchansen mycket hög men tyvärr är det många årliga loppmarknader som lagt ner sin verksamhet och ersatts med loppisbutiker. 

 

Credway tipsar om tre loppisar i Stockholm 

Vi rekommenderar att du tar dig tid att på egen hand utforska utbudet av loppisar på just din ort. Sök på nätet och finkamma stadsdelar, ibland dyker nya guldkorn upp. Vet du ändå inte vart du ska börja? Vi har valt ut och betygsatt tre butiker i Stockholm. Gå på loppis i Stockholm, redan idag!

Moderna Magnus

Loppisbutiken Moderna Magnus

I hjärtat av Gamla Stan ligger den pitoreska enmansbutiken Moderna Magnus. Här trängs bruksporslin från 60-talet med klassiska vinylskivor från 70-talet. Leksaker, böcker, äldre IKEA-kataloger, möbler, lampor och retro-prylar av alla dess slag står staplade från golv till tak i Stockholms kanske mest underliga loppisbutik.

Läge

Med en centralt belägen loppisbutik på gångavstånd från såväl slottet som T-centralens och Gamla Stans tunnelbanestationer är det svårt att hitta ursäkter för att inte gå dit. Dock har han bara öppet på lördagar vilket drar ner betyget en aning.

Betyg: 4,5 av 5

Utbud

Trots minimal butiksyta har Moderna Magnus lyckats med konsten att klämma in ett enormt utbud av kvalitativa retroprylar. Det skulle inte förvåna om det visar sig att han i sina yngre dagar var en expert på Tetris. Magnus vet exakt vad marknaden eftersträvar och uppdaterar regelbundet sitt utbud. Han är dessutom kompromisslös när det kommer till varans skick. Porslin som är naggat i kanten eller skivor som inte går att spela är omöjliga att stöta på i hans loppisbutik.

Betyg: 4 av 5

Fyndchans

Moderna Magnus har många fina saker i sin butik men vet oftast vad som är skäligt att ta betalt. Dock är han svag för smicker och priset tenderar att sjunka ju mer du berömmer hans affär. Det finns ett visst utrymme för att pruta och särskilt lyckosam blir du om du försöker skilja honom från många saker på samma gång. Tips: Han delar gärna med sig av sina bästa loppisar till den som frågar snällt.

Betyg: 3 av 5

Samlat betyg: 3,83

Adress: Storkyrkobrinken 14, 112 28 Stockholm
Öppettider: Lördagar 12:00 - 18:00
Telefon: 0709 84 36 52

Läs mer om Moderna Magnus här eller besök hemsidan www.modernamagnus.se

Stadsmissionen Odenplan

Bild på porslin

En av Stadsmissionens mest välsorterade butiker med stort fokus på skivor, kläder och porslin. Det finns även en gåvocentral i butiken där du enkelt kan skänka saker du inte längre behöver. Butiken i sig är inte så personlig men personalen är både kunniga och trevliga.

Läge

Adressen till butiken stavas Hagagatan 3. Den ligger väldigt nära Odenplans tunnelbana samt busslinje 4. Detta i kombination med generösa öppettider gör att en dag på stan definitivt kan föra dig hit utan onödiga omvägar.

Betyg: 5 av 5

Utbud

Trots att Stadsmissionen helt är beroende av gåvor lyckas butiken hålla en okej klass på sitt utbud. Skivbackarna är mycket välsorterade och det finns möjlighet att provlyssna såväl som att nörda ner sig i diskussioner med deras vinylexpert. Det är däremot ett mer generellt fokus på kvantitet före kvalitet vilket drar ner betyget en aning.

Betyg: 2 av 5

Fyndchans

Prissättningen är ojämn när det kommer till allt utom vinylskivorna. Du kan till exempel hitta en välbevarad Stig Lindberg kopp för en 50-lapp medan en massproducerad skål från IKEA kan ligga på det dubbla. Har du en bra dag och är ute i god tid kan du fynda rejält. Men risken finns att du går därifrån tomhänt eller med någonting som du köpte bara för själva köpandets skull.

Betyg: 3 av 5

Samlat betyg: 3.33

Adress: Hagagatan 3, 113 48 Stockholm
Öppettider: Vardagar 10:00 - 18:30
Lördagar 10:00 - 17:00
Söndagar 12:00 - 16:00
Telefon: 08 - 30 05 25

Myrorna i Ropsten

Möbler

Gigantiska lokaler med mänger av prylar fördelat över tre våningar. I en av Myrornas största butiker finns det något för alla. Möbler, kläder, skivor, porslin och allt mellan himmel och jord erbjuds till den som söker - och den som söker skall på Myrorna finna.

Läge

För den bilburne besökaren är läget fördelaktigt med tanke på den stora tillgången till parkeringsplatser. Du som färdas via Stockholms lokala färdmedel åker ut till Ropstens tunnelbanestation och promenerar tio minuter. I kombination med att det inte finns så mycket annat att göra i Ropsten (förutom att kanske besöka de vackra gamla gasklockorna) drar ner betyget.

Betyg: 3 av 5

Utbud

Utbudet i butiken är stort och varierat. Vi vill särskilt lyfta fram deras möbelavdelning och klädesavdelning som erbjuder ett välsorterat och stort urval av prylar kompletterat av kunnig och hjälpsam personal. Till skillnad från Myrornas butiker som ligger närmare stadens kärna är utbudet heller inte helt sönderplockat av söders trendiga hipsters eller retromedvetna östermalmsbor.

Betyg: 3.5 av 5

Fyndchans

I denna butik går det att fynda rejält men tajming betyder allt. För att göra ordentliga fynd behöver du bli kompis med personalen i det enskilda syftet att dra ur dem information om när leveransen kommer. Leveransdagarna skiljer sig åt beroende på vilken avdelning du är intresserad av så fokusera på personal som håller till på avdelningen vars prylar du är ute efter. Lyckas du med detta och är först på plats i samband med nya leveranser är chansen stor att du fyndar. På vissa avdelningar är konkurrensen stenhård. Letar du till exempel efter vinylskivor behöver du vässa armbågarna (och tungan) och förbereda dig på att gå ut i krig mot några av de mest hängivna entusiasterna i Stockholm.

Betyg: 3 av 5

Samlat betyg: 3.17

Adress: Kolargatan 2, 115 42 Stockholm
Öppettider: Vardagar 10:00 - 18:00
Lördagar 10:00 - 17:00
Söndagar 12:00 - 16:00
Telefon: 08-545 844 66

 

Sveriges längsta lista över loppmarknader i Stockholm på webben

Stockholm har ett stort utbud av loppisar tillgängliga för den som söker. Credway listar 57 stycken loppisar i Stockholm till vilka loppisfantasterna tveklöst skall bege sig i jakt på fynd och unika upplevelser.

Södermalm
Kungsholmen
Vasastan
City
Östermalm
Gamla Stan
Västerort
Söderort

Södermalm

Retro etc
Folkungagatan 65
08-23 25 03
www.retroetc.se

Lisa Larsson Second Hand & Herr Larsson
Bondegatan 48
08-643 61 53
www.lisalarssonsecondhand.com

Södra Skattkammaren
Bondegatan 44
08-642 00 00
www.antikhandel.nu

Pop Stockholm
Skånegatan 75
08-642 45 00
www.popstockholm.se

Grandpa
Södermannagatan 21
08-643 60 80
www.grandpa.se

Kupan Röda Korset
Östgötagatan 67 C
08-702 08 40
www.redcross.se

Myrorna
Götgatan 79
08-556 033 68
www.myrorna.se

M & L Antik
Södermannagatan 58
08-641 05 27

Beyond Retro
Åsögatan 144
08-559 133 45
www.beyondretro.com

Emmaus Vintage
Peter Myndes backe 8
08-744 22 22
www.emmausstockholm.se

Lasette Antik & Design
Wollmar Yxkullsgatan 10
070-779 31 31

Judits Second hand
Hornsgatan 65
08-658 30 37
www.herrjudit.se

Uppåt Väggarna
Rosenlundsgatan 1
0709-38 99 18

 

Kungsholmen

Myrorna
Fleminggatan 89
08-652 18 00
www.myrorna.se

Drakens Antiques
S:t Göransgatan 67
08-650 72 08
www.drakensantiques.se

Stockholms Stadsmission
Hantverkargatan 78
08-684 234 35
www.stadsmissionen.se

Kungsantik
kungsholmsgatan 4
08-654 59 55
www.kungsantik.com

Aggie Twigg
Fridhemsgatan 64
0730-20 62 10
www.aggietwigg.se

 

Vasastan

Fifty-fifty
Rörstrandsgatan 11 och 16
08-31 03 34

Stockholm Retro
Sankt Eriksgatan 103
076-947 38 76
www.stockholmretro.se

Nostalgipalatset
Sankt Eriksgatan 101
08-34 00 61
www.nostalgipalatset.com

Bacchus Antik
Upplandsgatan 46
08-30 54 80
www.bacchusantik.com

Lotta Vintage
Upplandsgatan 45
0702-79 44 21
www.lottavintage.com

Old Touch
Upplandsgatan 43
08-34 90 05
www.oldtouch.se

Domino Antik
Upplandsgatan 25
08-33 78 58
www.dominoantik.se

Myrorna
Norrtullsgatan 9
08-34 82 20
www.myrorna.se

Kenth Lindströms Moderna och Antika
Roslagsgatan 7
08-612 29 90

Framtidsantiken
Surbrunnsgatan 58
08-34 83 16
www.framtidsantiken.se

Stockholms Stadsmission
Hagagatan 3
08-684 234 01
www.stadsmissionen.se

Epok Antik och Kuriosa
Odengatan 83
08-34 13 40

 

City


Loppisen på Hötorget

Varje söndag mellan 08:00 - 18:00

Myrorna
Adolf Fredriks kyrkogata 5-7
08-545 208 91
www.myrorna.se

Beyond retro
Drottninggatan 77
08-559 136 42
www.beyondretro.com/sv

 

Östermalm

Modernity
Sibyllegatan 6
08-20 80 25
www.modernity.se

Jacksons
Sibyllegatan 53
08-665 33 50
www.jacksons.se

Sjöstroms Antik
Sibyllegatan 39
073-200 29 42
www.sjostromsantik.se

Herr Judit
Sibyllegatan 29
08-663 70 47
www.herrjudit.se

Gamla Lampor
Sibyllegatan 18
08-611 90 35
www.gamla-lampor.se

Antikmagasinet
Riddargatan 11 A
08-661 61 60
www.antikmagasinet.se

 

Gamla Stan


Stockholms Stadsmission

Trångsund 8
08-684 234 55
www.stadsmissionen.se

Moderna Magnus
Storkyrkobrinken 14
0709-84 36 52
www.modernamagnus.se

Eddies Loppmarknad
Själagårdsgatan 17
08-10 30 10

Loppman
Skeppar Karls gränd
0736-24 73 50
www.loppman2hand.se

 

Västerort

Drive-in-Solvalla
Solvalla Travbana
0768-96 63 70
www.solvallaloppis.se

Kupan Röde korset
Blackebergsvägen 116
Bromma
08-87 40 86
www.redcross.se

Läkarmissionen
Siktgatan 8
Johannelund
08-620 02 00
www.lakarmissionen.se

Monkan & P-A
Sjögårdsvägen 12
Spånga
0709-59 65 85
www.monkan-pa.se

Erikshjälpen
Skoängsvägen 59
Spånga
08-36 88 20
www.erikshjalpen.se

På Erikshjälpen ute i Spånga får du tag i det mesta du behöver. Butiken har ett stort utbud av möbler, kläder, elektronik, porslin, skivor och diverse andra saker. Butiken är belägen väldigt nära Spånga pendeltågsstation och det tar ca två min att promenera till Erikshjälpen från stationen. Erikshjälpen erbjuder också utkörning till alla deras kunder för en billig peng och de kan oftast göra det redan samma dag som du köper varorna. 

Butiken håller öppet tisdag och torsdag 10 - 18 och lördag 10 - 14.

 

Söderort

Koffertmannen
kontrollvägen 11
Västberga
www.koffertmannen.se

Möbelgruppen
Svandammsvägen 15
Hägersten
08-18 56 56
www.mobelgruppenab.se

Antikboden i Västertorp
Störtloppsvägen 29
Hägersten
08-88 96 40
www.antikboden.net

Sätra Loppis
Bredängstorg 10
Bredäng Centrum
0700-61 62 64

Loppmarknaden
Vårberg Centrum
08-710 00 60
www.loppmarknaden.se

Tid och Rum
Hjälmarsvägen 33
Årsta
0762-11 80 00
www.tidochrum.se

Retrorummet
Halmstadsvägen 41
Björkhagen
0739-82 83 71
www.retrorummet.se

Återbruket - Prylar
Flygargatan 6
Skarpnäck
0706-85 27 71
www.aterbruket.se

Återbruket - Kläder
Skarpnäcks Allé 46
Skarpnäck
0767-10 56 81
www.aterbruketklader.se

Mer läsning

Listan över loppisar som vi har presenterat för er idag är kanske den största som går att hitta på internet men i pappersform finns det en mer utförlig lista över loppisar i Stockholm, som dessutom är kompletterad med retroinspirerade restauranger och fik. Listan går att hitta i tidningen Scandinavian Retro (nr två 2015).

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...