Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

Privatlån, blancolån, mikrolån eller kontokredit – vad är skillnaden?

Snabbnavigering

Lån utan säkerhet
Mikrolån eller Snabblån
Kontokredit
Avbetalning eller lån?
Jämför olika lån

 

 

Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet har många namn. Egentligen är det ingen större skillnad men produkterna kan skilja sig åt. Blancolån och privatlån är två olika termer för exakt samma typ av lån. Blanco betyder att lånet är utan säkerhet och får användas av en privatperson till att köpa i stort sett vad som helst. Privatlån är också utan säkerhet. Ofta kallar långivaren en viss typ av produkt för “Privatlånet”. SBAB använder till exempel ordet för att marknadsföra sina blancolån från 30 000 kr upp till 350 000 kr.

Termen blanco har med tiden fått en sämre klang och har nästan försvunnit ur marknadsföringen. Som konsument kan det vara bra att känna till att dessa låneformer syftar på samma typ av lån. Aktörer som erbjuder privatlån med belopp över 100 000 kr är bland annat Wasa Kredit och Forex Bank.

Bolagen som verkar inom finansbranschen erbjuder också olika tjänster och produkter beroende på bolagsform. Finansbolag, banker och låneförmedlare vänder sig delvis till olika kunder men konkurrerar också om samma typ av lån. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan de olika aktörerna inom finans- och bankvärlden.

Lås

 

Mikrolån eller snabblån

Mikrolån är som namnet antyder ett mindre lån, populärt kallat smslån eller snabblån. Trots att ansökan idag nästan alltid sker via internet har termen smslån levt kvar. 

Mikrolån kan också syfta på de mindre krediter som ges till privatpersoner i fattiga länder. Där är syftet att en förhållandevis mindre summa pengar ska lyfta den enskilde jordbrukaren över fattigdomsgränsen genom att skapa förutsättningar för bättre produktion. En annan fördel med mikrolån är att pengarna går direkt till privatperson utan att passera i vissa fall korrupta mellanhänder i form utav stat eller företag.

Beloppen som brukar associeras med mikrolån är från 500 kr upp till 10 000 kr. Återbetalningstiden är då oftast betydligt kortare än vid de lån som traditionellt kallats för blancolån. Snabblån har historiskt sett också associerats med mindre belopp.

 

Kontokrediter

Kontokrediter är en kredit som är tillgänglig när du behöver den. Du tar ut ett visst belopp från kontokrediten och betalar sedan ränta på beloppet du använder. Ett kreditkort är en form av kontokredit men det finns också kontokrediter utan ett fysiskt kort. I dessa fall överförs pengar från långivaren till ditt bankkonto.

Vissa banker erbjuder också sina kunder att koppla en kontokredit till sitt vanliga lönekonto. Ibland förväxlas kontokrediter med snabblån och det är inte så konstigt. En kontokredit går nämligen ofta snabbt att få tillgång till.

 

Avbetalning eller lån?

Flera butiker erbjuder köp på avbetalning i samarbete med en långivare. Avbetalning är ett missvisande begrepp eftersom det egentligen rör sig om ett lån. När du väljer avbetalning får du ofta tillgång till ett kort med ett större utrymme än det du utnyttjar vid ditt första köp. Detta påverkar din kreditvärdighet, eftersom lånet är utan säkerhet. 

Även om en butik lockar med räntefri avbetalning kan det tillkomma olika avgifter. Kontrollera noga innan vad som gäller vid varje köp.

 

 

Jämför olika lån

Det kan te sig som en omänsklig uppgift att jämföra utbudet av lån. Utgå först och främst från beloppet du vill låna och jämför därefter de olika aktörerna. Namnet på lånet, om det kallas privatlån eller mikrolån, är av mindre betydelse. Jämför därefter de olika aktörerna var för sig eller använd en jämförelsesajt

Tänk på att varje förfrågan hos UC påverkar din kreditvärdighet. Därför kan det vara en fördel att ansöka om lån utan UC förfrågan. När du ansöker via en låneförmedlare tas också endast en UC och du får flera erbjudanden från olika banker. Däremot kan det ibland löna sig att förhandla direkt med banken.

Privatlån, blancolån, mikrolån och kontokrediter är avsedda för privat konsumtion. Kontokrediten kan vara bra att ha utifall att, men kolla upp avgifterna innan. Credway är en kontokredit som är helt gratis att ha och som bara kostar när du använder krediten.

Tänk också på att all ränta du betalar in är avdragsgill. Uppläggningsavgifter och andra avgifter är inte avdragsgilla, så glöm inte ha med detta i beräkningen när du jämför långivare.

Du bör inte använda någon av dessa låneformer för att köpa en bostad. Vid bostadslån pantsätts bostaden som säkerhet för lånet. Med en sådan god säkerhet får du betydligt lägre ränta på lånet. Beloppen du kan låna utan säkerhet är också begränsade. Vissa långivare kan i undantagsfall erbjuda upp till 500 000 kr i lån utan säkerhet.

2016-06-16

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...