Hur mycket vill du låna?

  • Kreditbelopp:
  • Månadsränta:

Vanliga frågor & svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om Credways lån.

Vanliga frågor

När får jag mina pengar?

När du ansöker om ett lån får du ditt lånebeslut direkt, pengarna som du ansökt om betalas oftast ut under dagen.

Vilka krav ställs för att få låna pengar?

För att låna pengar hos Credway behöver du vara minst 18 år.

När får jag pengarna vid uttag?

Om du har Swedbank, Nordea, SEB eller Handelsbanken som bank överförs pengarna oftast under dagen vid ordinarie öppettider. Om du har en annan bank sker överföringen oftast nästkommande bankdag.

När ska lånet återbetalas?

I samband med din ansökan lämnas ett medgivande om autogiro. Om medgivandet hunnit registreras innan första betaltillfället kommer detta att framgå av fakturan.

En faktura skickas ändå till dig den 14:e varje månad via e-post och förfaller den 28:e varje månad. Om du vill göra en större betalning framgår informationen på fakturan. 

Oavsett hur många uttag du gör får du en faktura på utnyttjad kredit, där ett lägsta belopp att betala (storlek beror på lånebelopp) förfaller till betalning den 28:e varje månad.

I ovanliga fall kan det hända att fakturan förfaller den 29:e, 30:e eller den 31:a p.g.a. röda dagar.

När får jag mitt lånebesked?

Du får alltid lånebesked direkt på skärmen efter att du slutfört din ansökan.

Vad betyder preliminärt beviljad?

Det innebär att din ansökan har börjat hanteras av oss men inte har slutförts. För att din ansökan ska slutföras behöver en av våra kredithandläggare handlägga färdigt ärendet. Detta görs under våra öppettider och du kommer att få besked om ansökan via SMS så fort som möjligt.

Hur mycket kostar det att låna pengar hos er?

Månadsräntan för ett lån hos Credway uppgår alltid till 2,17 % (eff. årsränta: 29,33 %). För att veta exakt hur mycket du betalar tillbaka i kronor se våra priser.

Tar ni förfrågningar via UC?

Nej, Credway använder inte UC förfrågningar som grund för kreditupplysning. Vi använder istället Creditsafe.

Hur mycket pengar kan man låna?

Hur gör jag ett uttag?

Uttag görs i samband med låneansökan. Återkommande kunder kan göra uttag i "Mina Sidor" alternativt ringa oss på 08-363 773. Som återkommande kund kan du även göra uttag via SMS. Skicka UTTAG BELOPP till 71550, ex. UTTAG 3000.

Om du har en telefon med Android eller iOS kan du göra uttag via Credways app. För mer information om uttag, se filmen nedan.

 

Kan jag höja min kreditgräns?

När du är inloggad på "Mina Sidor" eller Credways app kan du alltid ansöka om en högre kreditgräns om du inte redan har högsta gränsen. Då görs en ny kreditprövning. Du får svar på om du kan höja din kreditgräns och i så fall till hur mycket – direkt på skärmen. Se filmen nedan för mer information om hur du höjer din kreditgräns.

 

Vad är Credway?

Credway är som ett kreditkort utan själva kortet. Du ansöker om en kreditgräns upp till 30 000 kr och väljer sedan hur mycket du vill ta ut. Pengarna överförs direkt till ditt konto och du betalar endast ränta på beloppet du utnyttjat.

Använder du till exempel 2 000, betalar du bara ränta på 2 000, även om din kreditgräns är högre än så. Krediten är helt gratis att ha.

Tjänsten är användarvänlig, enkel och smidig och du som kund har full tillgång till att administrera ditt lån på Mina Sidor.

Jag har glömt mitt lösenord, hur loggar jag in?

Du kan alltid återställa ditt lösenord genom att klicka på "Glömt mitt lösenord" i samband med att du loggar in. Vi skickar ut ett nytt lösenord till dig via sms. Titta gärna på filmen nedan för att se hur det går till.

 

Vad är effektiv ränta?

Tanken med att redovisa effektiv ränta är att konsumenten får ett jämförelsepris på lån uttryckt över ett år. I den effektiva räntan ingår förutom räntan också uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra avgifter som långivaren tar ut för lånet. 

Credways kontokrediter består enbart av ränta och inga andra avgifter.

Autogiro- och fakturafrågor

Kan jag betala in mer än vad som står på fakturan?

Ja, på månadsfakturan som skickas till dig kan du se minsta belopp att betala. Men du kan närsomhelst välja att betala in valfritt belopp utöver det angivna lägsta beloppet genom betalningsuppgifterna som framgår på avin. 

Önskar du att förtidsinlösa hela skulden kan du även hitta det totala beloppet på avin.

Kan jag skjuta upp betalningen?

Nej, du kan inte skjuta upp din betalning eller påminnelse. Skulle du få betalningssvårigheter kan du kontakta vår kundtjänst, som hjälper dig på bästa möjliga sätt.

Kan jag delbetala min faktura?

Nej, det belopp som står på fakturan är lägsta beloppet som måste betalas per månad. Om du har svårigheter att betala din faktura kan du kontakta oss.

Vad händer om autogirodragningen misslyckas?

Om första autogirodragningen misslyckas så görs ett nytt försök de tre nästkommande bankdagarna. Om autogirodragningen misslyckas efter tredje försöket får du en betalningspåminnelse, som inkluderar en påminnelseavgift om 60 kr samt en förseningsavgift om 190 kr. Betalas inte avgiften kommer den att räknas med på nästkommande månadsavi.

Hur vet jag att en faktura är betald?

Det brukar ta 1-2 bankdagar innan vi kan se din återbetalning. Du kan alltid logga in på "Mina Sidor" eller på Credways app för att se om dina fakturor registrerats som återbetalda eller inte.

 

Hur lång tid tar det för er att se min betalning?

För Swedbank, Nordea och SEB får vi pengarna samma dag om du betalar via internetbank innan klockan 9:30. För övriga banker får vi det nästkommande dag senast 17:00

Hur skickar ni månadsavin?

Vi skickar alltid ut en månadsavi till din angivna e-postadress, såvida du inte vill ha den skickad till dig per post. Du har alltid möjlighet att logga in på "Mina sidor" eller Credways app och se din faktura när du vill.

Är jag ansluten till autogiro?

I samband med din ansökan lämnas ett medgivande om autogiro. Om medgivandet hunnit registreras innan första betaltillfället kommer detta att framgå av fakturan. Om medgivandet inte hunnit registreras behöver du betala fakturan som skickas till dig den 14:e varje månad och förfaller den 28:e varje månad.

Så läser du din faktura

Om du undrar över något på din faktura kan du använda dig av vår fakturaförklaring.

Öppna fakturaförklaring

När görs autogirodragningen?

Autogirodragningen görs den 28:e varje månad. Om den 28:e förfaller på en helgdag görs dragningen nästkommande bankdag.

Hur byter jag betalningsmetod?

Om du vill ansluta dig till autogiro kan du göra det via mina sidor. Om du vill avsluta ditt autogiro gör du det via din internetbank.

Varför får jag en faktura om jag är kopplad till autogiro?

Trots att du är ansluten till autogiro får du en månadsavi den 14:e varje månad för att få en översikt över beloppet som dras, din totala skuld och inbetalningsuppgifter om du önskar att betala in ett större belopp än det angivna.

Varför står det Arvato på autogirodragningen?

Om du är ansluten till autogiro så kommer dragningen att visa Arvato som är vår fakturapartner. 

Credways lån

Jag har redan gjort ett uttag, kan jag ta ut mer pengar?

Ja. Efter att du blivit beviljad en viss kreditgräns väljer du själv hur ofta och hur mycket pengar du vill ta ut och använda. Du betalar endast ränta på uttaget belopp. Du kan som mest göra 4 uttag per dag.

Vilket är det lägsta uttagsbeloppet?

Det lägsta uttagsbeloppet är 500 kr.

Kan jag förlänga ett lån?

Det går inte att förlänga en fakturas förfallodatum.

Hur ansöker jag om ett lån?

Du kan ansöka om lån hos Credway på vår hemsida eller genom att ringa oss på 08-363 773. Läs gärna mer om hur det går till när du lånar hos oss. Titta gärna på filmen nedan för att se hur det går till när du ansöker om ett lån via vår hemsida.

 

Hur fungerar Credways privatlån?

1. Ansök om en kreditgräns

Ansök om en kreditgräns via vår hemsida eller genom att ringa oss på 08-363 773.

2. Välj hur mycket du vill ta ut

Efter att du ansökt kan du direkt välja hur mycket du vill ta ut. Du kan välja att ta ut hela krediten på en gång eller göra flera mindre uttag. Du betalar endast ränta på uttaget belopp.

3. Pengarna på kontot

När du gör ett uttag överförs pengarna till ditt bankkonto. Den 14:e varje månad får du en faktura som du dessutom kan delbetala.

Övriga frågor

Kan jag avsluta mitt konto hos er?

Ja, du kan avsluta ditt konto när du vill.

Varför har jag fått avslag p.g.a. låg kreditvärdighet?

När du ansöker om privatlån hos Credway görs en kreditprövning för att vi ska kunna bedöma din återbetalningsförmåga. Om du blir avslagen på grund av låg kreditvärdighet har vi gjort bedömningen att du för tillfället inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för att beviljas den ansökta kreditgränsen.

Credway är enligt lag skyldiga att göra en noggrann kreditprövning och bedöma återbetalningsförmågan för låntagare.

Vilka är era öppettider?

Måndag - Fredag: 07.00 - 19.00
Lördag - Söndag: 10.00 - 18.00

Under röda dagar har vi öppet 10.00 - 18.00. Uttag i samband med låneansökningar betalas ut under våra öppettider. För ytterligare information om utbetalningar råder vi dig att kontakta vår kundservice. 

Någon försöker låna pengar på mitt namn, hur gör jag?

Om du upptäckt att någon försöker låna pengar i ditt namn kan du kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig på bästa sätt.

Kan företag också låna pengar hos Credway?

Nej. Credway riktar sig enbart till privatpersoner.

Vad är en PEP?

En person i politiskt utsatt ställning (Politically Exposed Person – PEP) är en person som har eller har haft viktiga offentliga funktioner i en stat eller i en internationell organisation. Med viktiga offentliga funktioner avses bland annat statschefen, riksdagsledamöter, statsministern och övriga ministrar i regeringskansliet, domare i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen, riksrevisorerna, Riksbankens direktion, ambassadörer, höga officerare (general, generallöjtnant, generalmajor, amiral, viceamiral och konteramiral), VD eller styrelseledamot i statsägda företag eller en person i ledningen i en internationell organisation (styrelseledamöter, generalsekreterare med flera).

Jag vill avregistrera mig från era sms- och e-post-utskick. Hur gör jag?

Logga in på "Mina Sidor" och navigera sedan till Min profil > Reklamutskick.

Vi ser gärna att du kontaktar oss om du upplever krångel eller svårigheter. Credway värnar om kundens bästa och i det inkluderas att slippa månatliga utskick om man vill.

När kan jag ansöka om ett lån?

Ansökan kan göras alla dagar i veckan, dygnet runt. Din ansökan behandlas under våra öppettider 07.00 - 21.00 på vardagar och 10.00 - 18.00 på helger.

Vad är en SECCI-blankett?

SECCI är en förkortning av Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation (Standard European Consumer Credit Information). SECCI-blanketten sammanfattar informationen i våra allmänna villkor, där det presenteras på ett lättförståeligt sätt enligt en Europeisk och standardiserad mall. Tanken är att det ska vara enkelt att förstå kreditvillkoren.

Är det helt avgiftsfritt att ansöka om ett lån?

Ja. Det är helt avgiftsfritt att ansöka om lån hos Credway oavsett om du blir beviljad eller inte. Vi har dessutom inga startavgifter, uppläggningsavgifter, aviavgifter eller andra dolda kostnader.

Hur gör jag om jag inte kan betala tillbaka?

Skulle det vara så att du ändå inte kan betala tillbaka kan du i första hand kontakta oss. 

Du kan även kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Det är en tjänst som varje kommun, enligt lag, är skyldig att erbjuda kostnadsfritt.

Kan jag själv bestämma vilken kreditgräns jag kan få?

Du väljer själv hur stor kredit du vill ansöka om och får svar direkt på skärmen om du blir beviljad det beloppet du önskar eller inte. Om du inte blir beviljad önskat belopp presenterar vi det maximala belopp som du kan ansöka om.

Måste mobilnumret som jag anger ägas av mig som lånar?

Nej, du kan använda någon annans mobilnummer eller ett kontantkort när du lånar pengar hos Credway. En del av kommunikationen sker dock via SMS, därför det kan vara bra att ha tillgång till mobilnumret som man använder.

Varför har jag fått ett räntebesked från er?

Vid årsskiftet skickar vi ett räntebesked till alla kunder via e-post. Räntebeskedet innehåller information om hur mycket ränta du betalat in till oss under året som gått. Du ska alltså inte betala någonting men kan däremot få tillbaka pengar vid skatteåterbäringen eftersom räntan är avdragsgill.

Mer om ränteavdraget

 

Frågor om Mina Sidor och vår app

Vad kan jag göra när jag är inloggad?

Logga in när du vill göra uttag, höja din kreditgräns, ändra dina personliga inställningar eller komma åt dokument såsom kreditavtal och ditt årliga räntebesked. Filmen nedan visar allt du kan göra på Mina Sidor.

 

Vilka inloggningsalternativ finns?

Du kan välja att logga in med Mobilt BankID eller med hjälp av ett lösenord som skickas till dig på ett säkert och snabbt sätt.

Hur loggar jag in med Mobilt BankID?

För att logga in med Mobilt BankID går du till huvudmenyn och väljer "Mina Sidor". Därefter anger du ditt personnummer och trycker på fortsätt. 

 

Vad händer om jag glömmer bort mitt lösenord?

Du kan alltid begära ut ett nytt lösenord genom att klicka här.

 

Varför kan jag inte logga in?

Så fort du har en aktiv ansökan hos oss kan du logga in på Mina Sidor. Där kan du bland annat göra nya uttag, höja din kreditgräns, se dina fakturor och ändra personliga uppgifter, m.m.

Frågor om Kreditskyddet

Vad är ett kreditskydd?

Credways Kreditskydd fungerar som en försäkring för ditt lån och ger dig och dina nära ekonomisk trygghet i samband med sjukdom, arbetslöshet eller dödsfall. Läs mer om Kreditskyddet här.

Hur tecknar jag Kreditskyddet?

Enklast kopplar du på Kreditskyddet genom att logga in på Mina Sidor och navigera till menyvalet "Kreditskydd". Därefter följer du instruktionerna på skärmen.

Vilka skador täcker Kreditskyddet?

Kreditskyddet tar över avbetalningen av ditt lån vid dödsfall, om du skulle bli sjukskriven eller ofrivilligt arbetslös.

Vad kostar Kreditskyddet?

Månadskostnaden för låneskyddet är 0,64 % av utnyttjat kreditbelopp. I det fall att du har ett utestående lånebelopp på 10 000 kr kostar låneskyddet 64 kr i månaden.

Kan jag säga upp mitt Kreditskydd?

Ja, du kan när som helst säga upp Kreditskyddet. Enklast gör du detta när du är inloggad på Mina sidor.

Hur anmäler jag skada?

Du anmäler skada genom att fylla i en skadeblankett som du finner här. Du kan också kontakta vår försäkringspartner TPA Claims så hjälper dom dig.

Telefon: 031-10 58 83
Mejl:  skada@tpaclaims.se
Adress: TPA Claims & Admin AB, Södra Gubberogatan 20, 416 63 Göteborg

Var hittar jag villkor och försäkringsbrev?

Alla viktiga dokument kopplat till Kreditskyddet hittar du på Mina sidor under menyvalet "Arkiv".

Fick du inte svar på din fråga?

Kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

Färögatan 33, 164 51 Kista
Telefon: 08-363 773
E-mail: kundtjanst@credway.se 

Våra öppettider

Måndag - Fredag 07.00 - 19.00
Lördag - Söndag 10.00 - 18.00

Vi behandlar din ansökan,
vänligen vänta...